Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διεθνές Συμπόσιο, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεράσιμου Βώκου, με θέμα: Σπινόζα και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία

Κύριοι ομιλητές του συμποσίου θα είναι οι:

  • Etienne Balibar, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Paris X
  • Pierre Francois Moreau, Καθηγητής Φιλοσοφίας στην ENS de Lyon
  • Kiarina Kordela, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Macalester College
  • Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι εργασίες του συμποσίου θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Χορηγοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης:

Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ, Εκδόσεις Σιδέρη, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Χαρτί και Kαλαμάρι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Σπινόζα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της νεωτερικότητας  στο πεδίο της φιλοσοφίας και του πολιτικού στοχασμού. Ωστόσο,  ο περιορισμός της συζήτησης σε μια στενά ιστορική αξιολόγηση της συνεισφοράς του θα ισοδυναμούσε με απώλεια μιας σημαντικής πηγής έμπνευσης για  να επαναστοχαστούμε τα  σύγχρονα ηθικά και πολιτικά ζητήματα. Αν και αρκετοί σύγχρονοι μελετητές του Σπινόζα έχουν εφαρμόσει τις μεθόδους και τις ιδέες του για να φωτίσουν σημερινά προβλήματα, αυτή η συζήτηση αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και περαιτέρω ανάπτυξης.

Το Διεθνές Συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται  προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεράσιμου Βώκου, φιλοδοξεί να αποτελέσει όχημα για έναν  τέτοιο διάλογο. Επιχειρεί να ενθαρρύνει την στοχαστική επαναξιολόγηση των σπινοζικών ιδεών και τη συσχέτιση τους με τη σύγχρονη διερεύνηση του ηθικού και του πολιτικού. Στοχεύει, επίσης, να εξετάσει εκ νέου το ρόλο της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών στο (δυτικό αλλά και το παγκόσμιο) πανεπιστήμιο σήμερα, αλλά και να συζητήσει το παρελθόν, παρόν και μέλλον της κριτικής σκέψης και παιδείας στην Ελλάδα της Κρίσης.

Web:

https://spinozaauth.wordpress.com

Συνημμένα αρχεία:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.