Ιούνιος  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

 

Διαλέξεις

 

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 στις 19:00| Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Παρουσίαση του έργου της προστασίας, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής του του Μακεδονικού τάφου Μακρίδη Μπέη στο Δερβένι από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της  Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ομιλητές: Φανή Αθανασίου, Βενετία Μάλαμα, Μαρία Μίζα, Μαρία Σαραντίδου, Αλέξης Παπασωτηρίου.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Δραματοποιημένη αφήγηση για παιδιά-Αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη

 

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στις 11.30 |Αίθ. 6 «Το βυζαντινό κάστρο»

Δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος “Στα παλάτια της Κνωσού”  με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη από το Σύλλογο  Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

Απαραίτητη η τηλ. κράτηση:  2313306403.

Είσοδος ελεύθερη

 

Συνέδρια – Ημερίδες

 

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, 9.30 – 14.00|Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Ημερίδα των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

 

 

Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, 9.30 – 14.00 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Eτήσια επιστημονική συνάντηση στην οποία θα παρουσιαστεί η πρόοδος των εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών των κατευθύνσεων Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, του Α.Π.Θ.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Συναυλίες

 

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 στις 20:00 |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Συναυλία αφιερωμένη στην παγκόσμια μέρα της Ρωσικής γλώσσας με τη συμμέτοχη νέων καλλιτεχνών. Η συναυλία οργανώνεται από το Σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης».

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στις 20.00| Αίθριο

Συνάντηση Χορωδιών με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που διοργανώνεται από το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Εγκαινιάζονται οι περιοδικές εκθέσεις

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στις 20:00|πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» 

 Περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας της Σερβίας.  Στην έκθεση παρουσιάζονται απεικονίσεις του αγίου και επεξηγηματικά κείμενα σχετικά με τη ζωή και το έργο του, ενώ κεντρικό έκθεμα αποτελεί το ακριβές αντίγραφο της ποιμαντορικής ράβδου του αγίου.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 13 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στις 20:00| αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου”

 Περιοδική έκθεση με τίτλο “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.”, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και με την υποστήριξη της Αγιορειτικής Εστίας. Η έκθεση, πραγματοποιείται με την αφορμή των ενενήντα χρόνων λειτουργίας (1927-2017) της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ. και φιλοξενεί λιθογραφίες των Ιταλοελβετών αρχιτεκτόνων αδελφών Fossati και χάρτες της Κωνσταντινούπολης.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου 2017.

 

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις

 

Έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)

Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ

Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.