Γράφω αυτό το κείμενο αρκετά αργά τη νύχτα και σκέφτομαι διάφορα, ίσως αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο σεμινάριο που παρακολούθησα για την “Ψυχολογία της εμφάνισης“. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μου μαζί σας, καταστάσεις και έρευνες που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

 Συχνά έχουμε την τάση να διαχωρίζουμε το σώμα μας από την προσωπικότητά μας, να θεωρούμε πως το πρώτο είναι αυτό που μπορεί να μας αποφέρει δόξα, χρήματα, ικανοποίηση σεξουαλική και ψυχική αλλά και την επιβεβαίωση πως “αξίζουμε”. Εγκλωβιζόμαστε ήδη από την πιο μικρή ηλικία σε κατηγορίες είτε μέσα στην οικογένειά μας είτε στον πιο ευρύ κοινωνικό μας κύκλο:”Η όμορφη της οικογένειας, ο άσχημος, ο κοντός, ο χοντρός, η αδύνατη, η έξυπνη”. Έρευνες έχουν δείξει πως οι γονείς, έπειτα και οι δάσκαλοι τείνουν να επιβραβεύουν περισσότερο τα πιο “όμορφα” παιδιά αφιερώνοντας σ’αυτά περισσότερη προσοχή και ίσως απαλλαγή από τυχόν “σκανδαλιές”, που μπορεί να έχουν προκαλέσει.  Οι περισσότεροι τομείς εργασιών αναζητούν άτομα “αντικειμενικά” όμορφα, μία λέξη που με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Μάλιστα συνήθως αναθέτουν σ’αυτά να κατέχουν ρόλους πιο σημαντικούς-κεντρικούς σε μία εταιρεία.
 Οδηγούμαι λοιπόν σε μία διαπίστωση: Βλέπω πολλούς ανθρώπους σωματικά ίδιους, γυμνασμένους ή αγχωμένους, λόγω του καλοκαιριού, να προλάβουν να διορθώσουν τις ατέλειες τους. Ανθρώπους που ποτέ δεν θα δεις να κρατούν μία σακούλα από ένα βιβλιοπωλείο παρά μόνο από καταστήματα ρούχων και καλλυντικών.
  Πόσο εύκολο είναι να βελτιώσεις το σώμα σου; Σίγουρα δεν είναι εφικτό να το πετύχεις σ’ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά τα αποτελέσματα λίγο πολύ είναι εμφανή σχετικά γρήγορα. Εκεί έγκειται και η διαφορά μεταξύ προσωπικότητας και εξωτερικής εμφάνισης. Την πρώτη χρειάζεσαι χρόνο και πολλή προσπάθεια για να τη βελτιώσεις, ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί πιο εύκολα να σε αποπροσανατολίσει από το στόχο σου, ακόμη κι εσύ ο ίδιος μπορεί να παραιτηθείς εύκολα. Τα θετικά αποτελέσματα της βελτίωσης της προσωπικότητάς μας είναι συνήθως εμφανή μακροπρόθεσμα. Έτσι επιλέγουμε να βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι προτιμούν να στολίζουν μόνο το σώμα τους κι όχι την προσωπικότητα τους. Το στολίζουν μάλιστα με τατουάζ, το φροντίζουν με διάφορες αντιγηραντικές κρέμες για να προλάβουν την γήρανση του. Γιατί έτσι έχουν μάθει. Πως μόνο όταν είμαι όμορφος αγαπιέμαι, μόνο όταν είμαι νέος μπορώ να αποκτήσω ερωτικούς συντρόφους, πως οι έπαινοι της οικογένειάς μου αφορούσαν περισσότερο την εξωτερική μου εμφάνιση παρά την προσωπικότητά μου. Οπότε; Υποσυνείδητα τους χάνω όλους, αν δεν είμαι πλέον όμορφος. 
Η αυτοπεποίθηση μας λοιπόν κλονίζεται. Αυτό που εμείς θεωρούμε ως “αρνητικό” στην εμφάνισή μας μετατρέπεται στο σημείο που πιστεύουμε πως εστιάζουν οι άλλοι όταν μας κοιτούν. Παρατηρώ πολλούς όμορφους ανθρώπους, στα δικά μου πάντα μάτια, οι οποίοι συνεχώς θεωρούν πως επιδέχονται βελτίωσης. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν τρεις πτυχές που αφορούν την εξωτερική μας εμφάνιση:
1)Η ρεαλιστική. Αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, Το αντικειμενικό.

2)Το πώς εμείς θεωρούμε πως είμαστε.Η εικόνα για το σώμα μας, για τον εαυτό μας.

3)Το πώς νομίζουμε πως μας κρίνουν οι άλλοι. Πώς δηλαδή πιστεύουμε πως μας βλέπουν (άσχημους, όμορφους, κοντούς, αδύνατους, παχύσαρκους).
Ας κάνουμε έναν απολογισμό: πόσα χρήματα έχουμε διαθέσει για την προσωπικότητά μας και πόσα για την εξωτερική μας εμφάνιση τον τελευταίο χρόνο; Πόσοι άνθρωποι εντοπίζουν αμέσως ατέλειες εξωτερικές παραβλέποντας τις εσωτερικές; Πόσοι άνθρωποι επιλέγουν να διαβάσουν για να αυτοβελτιωθούν; Ή να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο για να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του εαυτού τους βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες;
Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι, το όπλο σου είναι η διαφορετικότητά σου, η ουλή σου, το σώμα σου, τα σκιστά σου μάτια, το σκούρο σου δέρμα, το ύψος σου, τα κιλά σου, η μύτη σου, τα μάτια σου, το στόμα σου, τα μαλλιά σου. Αγάπησε τα γιατί όλα αυτά σου ανήκουν, είσαι εσύ και διαφοροποιείσαι από τους γύρω σου. Για να αγαπήσεις όμως το περιτύλιγμα οφείλεις να αγαπήσεις και την ουσία, αυτή εκπέμπει στους γύρω σου τη θετική σου ενέργεια, αυτή θα σε οδηγήσει στον δύσκολο δρόμο της ενδοσκόπησης. Δεν είσαι διαφορετικός, δεν είσαι μη-φυσιολογικός. Εξάλλου ό,τι είναι μη-φυσιολογικό για μένα για τον διπλανό μου είναι συνηθισμένο και πάντα αδιαφορούμε γι’αυτό που έχουμε συνηθίσει.
 Αγάπησε εσένα με όσα όπλα διαθέτεις, γιατί όλα αυτά σου ανήκουν, είναι δικά σου. Μην καταδικάζεις τον εαυτό σου και μην τον ταλαιπωρείς. Δόμησε καλά αυτό που έχεις μέσα σου, αυτό είναι σταθερό,αυτό έχει αξία, αυτό θα σε συντροφεύει για πάντα στη ζωή σου. Στόλισε πρώτα την προσωπικότητά σου κι ύστερα το σώμα σου.
 Αν εξάλλου όλοι είμαστε διαφορετικοί, γιατί πρέπει να γίνουμε ίδιοι; Ποιος ορίζει την ομορφιά; Ποιος παραγκωνίζει ανθρώπους από τον κοινωνικό του περίγυρο ή από εργασιακούς χώρους επειδή απλώς είναι όμορφοι μ’έναν τρόπο διαφορετικό; Εξάλλου το διαφορετικό δεν είναι πιο ελκυστικό; 
 
Υ.Γ=Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι, γιατί μόνο αυτός σου ανήκει αποκλειστικά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.