Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες επτά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Πώς έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια η εικόνα της Εκπαίδευσης;

Το βασικότερο είναι η δραστική μείωση των επιπέδων της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Έφτασε σε επίπεδα πολύ κάτω των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, για τα ΑΕΙ, για την έρευνα. Τα χρόνια αυτά, η λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα στην Εκπαίδευση ήταν «μη σχέδιο», ήταν απλώς η πλήρης απορρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών. Τα ΑΕΙ για παράδειγμα, ο Νόμος Διαμαντοπούλου τα διέλυσε. Σήμερα, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση κατά 40%, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μόνο για να καλύψουν τα μεγάλα ελλείμματα στις λειτουργικές τους δαπάνες. Ξέρετε, όμως, αυτό που συνειδητοποιήσαμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν οι πολλές παθογένειες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τα θέματα χρηματοδότησης, όπως η μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού ή η περιορισμένη διαφάνεια. Τέτοια θέματα στοχεύουμε να επιλύσουμε με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση. Και το έχουμε μελετήσει πολύ. Πρώτη φορά γίνεται τόσο εξαντλητικός διάλογος για ένα νομοσχέδιο της Τριτοβάθμιας.

Ο χώρος της Τριτοβάθμιας χρειάζεται όμως και αναπτυξιακά μέτρα…

Γι’ αυτό θεσπίζουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να διερευνήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΕΙ στην περιφέρεια. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την οικονομική τους κατάσταση. Και μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας, αλλά και της καινοτομίας, με start ups, σχηματοποιούμε αυτό το πλέγμα των αναπτυξιακών προοπτικών.

Από τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στην Εφημερίδα “ΑΥΓΗ” και στη Μίνα Κωστοπούλου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.