Μάϊος! Ο καιρός είναι υπέροχος και η φύση πανέμορφη. Επιλέξαμε να δείτε όμορφα πράγματα εσείς και τα παιδιά σας  μέσα στη Βιβλιοθήκη. Να γνωρίσετε τη Ναταλί από τη Μάλτα, τον Αιμίλιο από τη Γαλλία, το Μωχάμετ από την Αίγυπτο και όλες τις όμορφες κούκλες απ’ όλο τον κόσμο που μας χάρισε η συλλέκτρια Ελένη Χατζηνικολάκη. Να δείτε τους όμορφους σελιδοδείκτες που σχεδίασαν φίλοι μας από τη Βέροια και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Να επιλέξετε βιβλία από τη συλλογή μας  και φυσικά να συμμετέχετε σε ένα από τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που κάθε μήνα ετοιμάζουμε για εσάς.

Τετάρτη 10 Μαΐου,  4.00–5.00 το απόγευμα
«Μαμά, Μανούλα, Μανουλίτσα, Σ΄ αγαπώ γιατί…».  Είναι ωραίο να ξέρουμε γιατί αγαπάμε κάποιον και πολύ περισσότερο τη μαμά μας! Είναι ακόμα πιο ωραίο όμως να ανακαλύψουμε όμορφους και τρυφερούς τρόπους, για να της δείξουμε τι  αισθανόμαστε για εκείνη! Για τη γιορτή της μητέρας με αγάπη! Για παιδιά 5–7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Σάββατο 13 Μαΐου, 10.00-13.00 το πρωί
«Διαδραστικά πειράματα φυσικής, χημείας και μαθηματικών».  Το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας διοργανώνει την παρουσίαση διαδραστικών πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών με ελεύθερη συμμετοχή για όλους.

  • Στον κλάδο της Φυσικής οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στον «Φωτεινό Παντογνώστη», αλλά και να διαπιστώσουν πώς μεγάλα βάρη μπορούν να ανυψωθούν με ευκολία χάρη στο «βαρούλκο και τη διπλή τροχαλία».
  • Στον κλάδο της Χημείας οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να πειραματιστούν με το «φαινόμενο της εξουδετέρωσης» και να ελέγξουν πώς οι «δείκτες» αλλάζουν το χρώμα των όξινων και βασικών διαλυμάτων
  • Στον κλάδο των Μαθηματικών οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά τον «όγκο», επαληθεύοντας τις ισοδυναμίες μεταξύ των διαφόρων μονάδων μέτρησης όγκου.

Ελεύθερη συμμετοχή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης και στο Εργαστήριο (Maker Space) στον 1ο όροφο.

13-25 Μαϊου 2017
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΩΝ με θέμα «Το αγαπημένο μου βιβλίο»

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βέροιας και του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Τόσο οι σελιδοδείκτες των μαθητών όσο και των καλλιτεχνών διατίθενται προς πώληση με συμβολικές τιμές προς ενίσχυση των παιδικών εργαστήριων της Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα θα γίνεται προβολή σελιδοδεικτών που έχουν σχεδιαστεί για την παρουσίαση βιβλίων. Στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης  επίσης  θα εκτίθεται ένα βιβλίο τέχνης σε μορφή κουτιού, δηλαδή ένα »Art in the box» στο οποίο συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες, συγγραφείς και εικαστικοί.
Επιμέλεια: Γεωργία Γρηγοριάδου και Φωτεινή Χαμιδιελή.
Διοργάνωση: Εικαστική Ομάδα TeeToTuM.  Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 15 Μαΐου, 6.30-8.00 το απόγευμα
«Το αγαπημένο μου βιβλίο».  Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί τον δικό σας σελιδοδείκτη ή και να αγοράσετε έναν από τα μικρά αριστουργήματα της έκθεσης. Ελεύθερη συμμετοχή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 17 Μαΐου, 4.00-5.00 το απόγευμα
«Στο Μουσείο».  Τι κρύβει μέσα του ένα μουσείο; Είναι όλα τα μουσεία ίδια; Μπορούμε κι εμείς να φτιάξουμε ένα δικό μας;  Για παιδιά 5–8 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 22 Μαΐου, 4.00–5.00 το απόγευμα
«Απέναντι»  του Θοδωρή Παπαϊωάννου.  Η φίλη του Μέλιου η Μελανή βρίσκεται στην άλλη μεριά του δάσους και τον περιμένει, αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να διασχίσει το μεγάλο δρόμο! Πως θα το καταφέρει αυτό; Όλα θα τα προσπαθήσει! Κι ας αποτύχει! Δεν ξέρεις, μπορεί από πολλές αποτυχίες να φτιάχνεται… η τύχη! Για παιδιά 5–8 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 24 Μαΐου, 5.00-6.30 το απόγευμα
«Παπαρούνες και στάχυα…».  Τι συμβαίνει με τα πρόσωπα που υπάρχουν στον πίνακα «Λιβάδι με παπαρούνες» του Κλωντ  Μονέ; Πόσες ιστορίες κρύβονται στον πίνακα «Σταροχώραφο με κοράκια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, και τι θα γινόταν αν «αλλάζαμε λιγάκι τα πράγματα»; Δύο πίνακες ζωγραφικής και ήχοι της φύσης γίνονται ερέθισμα για δημιουργία μύθων, κολάζ και ζωγραφική έργου. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Για παιδιά 7–12 ετών.Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 29 Μαΐου, 4.00-5.00 το απόγευμα
«How full is your bucket?» των Tom Rath και Mary Reckmeyer.  Ο καθένας μας έχει έναν αόρατο κουβά… Πότε είναι γεμάτος και πότε άδειος; Μαθαίνουμε πως θα καταφέρουμε να γεμίσουμε τον δικό μας κουβά αλλά και των άλλων… Από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς. Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 31 Μαΐου, 4.00–5.00 το απόγευμα
«Το Σποράκι ταξιδεύει» του Eric Carle.  Γνωρίζουμε τη συναρπαστική ιστορία ενός πανέμορφου ηλιοτρόπιου που φύτρωσε από ένα μικρό σποράκι, φυτεύουμε το δικό μας μικρό σποράκι και το φροντίζουμε ώστε να μετατραπεί κι αυτό σ΄ ένα όμορφο φυτό! Για παιδιά 6–9 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

22 – 26 Μάϊου 2017
«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΚΟΥΚΛΕΣ ΑΠ΄ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Την εβδομάδα 22 – 26 Μαϊου 2017, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τη συλλογή της Βεροιώτισσας Ελένης Χατζηνικολάκη η οποία αποτελείται από 230 κούκλες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες χώρες όπως την Ισπανία, Αγγλία, Νότιο Αφρική, Ρωσία, Λαπωνία, Ινδονησία, Τζαμάικα κ.ά ενώ υπάρχουν και κούκλες ηρώων όπως ο Σαίξπηρ, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κ.ά. Οι κούκλες αποκτήθηκαν από ταξίδια της συλλέκτριας και από ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες με σκοπό την διάσωση της ιστορίας και τη διάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές. Η Ελένη Χατζηνικολάκη (1928-2015) γεννήθηκε στη Βέροια. Πολύ νέα, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το Υφαντουργείο-Νηματουργείο των Αφων Χατζηνικολάκη. Υπήρξε εθελόντρια Ερυθροσταυρίτισσα και πρόσφερε τις υπηρεσίες της καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σπούδασε την αγγλική γλώσσα και για σειρά ετών έζησε στο Λονδίνο. Υπήρξε πολυταξιδεμένη και λάτρευε την επαφή με τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς όλων των λαών του κόσμου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με ραντεβού.

Για οργανωμένες επισκέψεις νηπιαγωγείων, σχολείων και άλλων ομάδων
επικοινωνήστε με τη Βιβλιοθήκη στο τηλ. 2331024494.

Οι εγγραφές ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017
Τα παιδιά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα εργαστήριο
και σε ένα ως επιλαχόντες.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος.
Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας,
Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494, www.libver.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.