Ήλθαν ως «απελευθερωτές» της Ελλάδας από τα μνημόνια και ως μετασχηματιστές της Ευρώπης και του Κόσμου από τα δεινά του διεθνούς κεφαλαίου. Ποιοι, η ομάδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου!! Εμφανίστηκαν ως κατέχοντες το μαγικό ραβδί της λύτρωσής μας από την κρίση. Δημαγώγησαν ότι θα στριμώξουν τις αγορές. Συνθηματολόγησαν ότι θα κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση.

      Αυτά όλα στη σφαίρα της κομματικής φαντασίωσης και της φτηνού λαϊκισμού. Γιατί η πραγματικότητα ήταν άλλη. Η ελπίδα τους αποδείχτηκε εφιάλτης. Οι «κόκκινες γραμμές» τους έγιναν γραμμές στην αμμουδιά της χειμωνιάτικης θάλασσας. Οι δανειστές τους υποχρέωσαν σε πιο σκληρή συνθηκολόγηση από ό,τι στους προκατόχους τους! Αλλά ποια είναι η σκληρή διαπραγμάτευσή τους;

      Η κυνικότητα της σκέψης τους είναι απλή. Αφού ως δημαγωγοί τα κατάφεραν τόσο εύκολα απέναντι στους δημαγωγούμενους με την περίφημη πολιτική ατζέντα της «κατάργησης των μνημονίων με ένα άρθρο, έναν νόμο», ανάγουν την καθυστέρηση της συμφωνίας ως αποδεικτικό στοιχείο της σκληρής προσπάθειάς τους. Αφήνουν το χρόνο να πάει πίσω τη συμφωνία, για να περάσουν την εικόνα των αγωνιστών. Τι σημασία έχει που η οικονομία της χώρας επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο; Σημασία έχει να περάσει η ετικέτα της σκληρής διαπραγμάτευσης…

      Και μας οδηγούν στη μετά του μνημονίου τους εποχή με ένα νέο μνημόνιο. Και ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι «τέλος η κρίση, αρχίζει η ανάπτυξη» – δεν έχει σημασία που βαθαίνει η ύφεση που υποβαθμίζει την υγεία και αποδομεί την εκπαίδευση, που κλείνουν με μεγαλύτερο ρυθμό οι επιχειρήσεις και η ανεργία συναντά όλο και ψηλότερους δείκτες! Καλούν την αντιπολίτευση να ξαναψηφίσει μαζί τους! Οι ίδιες οι πλήρως αποτυχημένες εκτιμήσεις τους και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους είναι ο αποτυχημένος οδικός πολιτικός χάρτης. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 προβλέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

· ΤΣΙΠΡΑΣ, 23/09/2016, (Wall Street Journal)

Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και τα μέτρα για το χρέος θα έχουν καθοριστεί ως τα τέλη του 2016 και τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

· ΣΤΑΘΑΚΗΣ, 29/09/2016, (Συνέντευξη στο CNBC)

Πρόθεσή μας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος Οκτωβρίου.

· ΣΤΑΘΑΚΗΣ, 01/11/2016, (REAL FM)

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

· ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΛΗΣ, 6/11/2016, «ΑΥΓΗ»

Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, που ξεκινά στα μέσα Νοεμβρίου, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς εμπλοκές ή μεγάλες καθυστερήσεις.

· ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, 28/11/2016, (Συνέδριο του Ελληνοαμερικα νικού Εμπορικού Επιμελητηρίου)

Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές

· ΣΠΡΙΤΖΗΣ, 29/11/2016, (REAL FM)

Εκτιμώ ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα θα είναι καλά και πιστεύω ότι αυτό που επιδιώκουμε να πάρουμε θα είναι η αρχή του οριστικού τέλους για την περιπέτεια που έχουμε μπει και μας έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι θέματα που θα λυθούν άμεσα, στις αρχές του Δεκέμβρη και σίγουρα μέσα στο έτος.

· ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥ ΛΟΣ, 21/11/2016, (ΣΚΑΙ)

Στόχος είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.

· ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ , 9/12/2016, (Συνέντευξη στην Αγορά)

«Εφικτή» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

· ΤΣΙΠΡΑΣ, 20/12/2016, (σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες)

«Στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει τέλος Ιανουαρίου, αυτό θέλουμε, γι αυτό παλεύουμε και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο».

· ΜΑΡΔΑΣ, 21/12/2016, (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Υπερβολή να πάει η αξιολόγηση έως το Μάρτιο. Θα κλείσει τον Ιανουάριο.

· ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, 27/12/2016

«Ακόμη και σήμερα υπήρξαν θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και έτσι βλέπουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σχέδιο που έχουμε χαράξει και ακολουθούμε».

· ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥ ΛΟΣ, 30/12/2016, (ΣΚΑΙ)

«Έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε ότι εντός του Ιανουαρίου θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε κάνει συμβιβασμούς και έχουμε κλείσει το 95% των ζητημάτων»

· ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, 09/01/2017, (104,9 Fm)

Η αξιολόγηση θα κλείσει εντός Ιανουαρίου χωρίς νέα μέτρα.

· ΒΟΥΤΣΗΣ, 12/01/2017, (REAL FM)

«Είμαι αισιόδοξος. Θα κλείσουμε άμεσα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στην άνοιξη».

· ΠΑΠΑΔΗΜΗΤ ΡΙΟΥ, 14/01/2017, (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Οι θεσμοί σκέπτονται να επιστρέψουν και μπορεί να επιστρέψουν πολύ σύντομα. Η αξιολόγηση θα κλείσει.

· ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, 6/01/2017, (REAL FM)

«Όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα»

· ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΛΗΣ , 25/01/2017, (NEWS 247)

Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι η αξιολόγηση και η συμφωνία για τα μετά το 2018, πρέπει να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται και είναι απολύτως εφικτό και πολιτικά και τεχνικά αυτό να συμβεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έχω επίσης ισχυρή την πεποίθηση ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, που είναι το επόμενο Eurogroup, δεν πρέπει να χαθεί γιατί μετά έχουμε τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου και αμέσως μετά στη Γαλλία και στη Γερμανία. Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε και τους δανειστές να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015 και να κυλήσει η πέτρα της ελληνικής κρίσης πάλι στη ρίζα του βουνού επιβεβαιώνοντας το μύθο του Σισύφου

· ΤΣΙΠΡΑΣ, 30/01/2017, (Συνέντευξη στην εφημερίδα POLITICA)

«Σύντομα θα κλείσει η εκκρεμότητα με τη δεύτερη αξιολόγηση».

      Και συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις επί δηλώσεων θεωρώντας ότι αυτές συνιστούν στοιχεία που συνεργούν στη διαπραγμάτευση. Μας εμπαίζουν συνειδητά και απροκάλυπτα!

      Αυτοί είναι οι σκληροί διαπραγματευτές! Έχουν κάνει την όλη ιστορία πηγή άμετρης δημοσιότητας και φτηνής επικοινωνιακής δημαγωγίας. Αντί να καταργήσουν τα μνημόνια, φορτώνουν την Ελλάδα με άλλα δύο. Και στην άκρη της εικόνας τους, στο τέλος της …σωτήριας διακυβέρνησής τους έχουν στρώσει το έδαφος για τον ερχομό της έκφρασης του αυθεντικού πολιτικού νεοφιλελευθερισμού, αντί του πρωτόγνωρου «αριστερού» νεοφιλελευθερισμού!

Η Γραμματεία της

Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (Π.Ε.Κ.)

anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.