Αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και εκείνο της Α΄ ΕΠΑΛ, ώστε να έχουν μικρές διαφορές και κοινά μαθήματα επιλογής, ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης με αναμόρφωση της δομής της και νομοθετικές παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Αναφερόμενςο στις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: “Οι άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου αυτή την περίοδο αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου που αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις ρυθμίσεις για τις εκλογές πρυτάνεων, την ανασύσταση του Πρυτανικού Συμβουλίου, τη δημοκρατικότερη σύνθεση της Συγκλήτου, τη θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων, όπου για πρώτη φορά θα συνυπάρχουν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της κάθε περιφέρειας σε έναν θεσμό που θα διαμορφώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων.

Σκοπός μας είναι να κανονικοποιηθεί το τοπίο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων όσο και την αυτονομία των Πανεπιστημίων. Θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα μεταπτυχιακά όλων όσοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια -και δεν θα μείνει έξω κανείς λόγω οικονομικών προβλημάτων”.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος είναι να γίνουν κάποιες προσαρμογές, ώστε το πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και εκείνο της Α΄ ΕΠΑΛ να έχουν μικρές διαφορές και κοινά μαθήματα επιλογής. Η λογική πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι ότι στην Α΄τάξη των δύο Λυκείων πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να δοκιμάσουν κάποια πεδία, ώστε να επιλέξουν με μεγαλύτερη σιγουριά την κατεύθυνση που θα δώσουν στις σπουδές τους τα δύο επόμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόθεση να συνεχιστούν και στην Α΄ Λυκείου οι δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού που ξεκίνησαν φέτος στη Γ΄ Γυμνασίου.

Σχετικά με τα ΕΠΑΛ, η αναμόρφωση αφορά τη δομή τους, την εισαγωγή των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ και τη θεσμοθέτηση του μεταλυκειακού έτους μαθητείας. Σε ό,τι αφορά τη δομή, υλοποιείται ένας σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο η Α΄ τάξη θα είναι ενιαία για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στη Β΄ τάξη θα επιλέγουν έναν ευρύτερο τομέα σπουδών και στην Γ΄ θα επιλέγουν ειδικότητα. Επιπλέον διευρύνεται η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θεσμοθετείται το μεταλυκειακό έτος μαθητείας –ένα προαιρετικό έτος κατά το οποίο το σχολείο θα φροντίζει για την ομαλή ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προηγούμενο άρθροΑντώνυμα:άσκηση πολλαπλής επιλογής
Επόμενο άρθροΝομική στην Κύπρο
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.