Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου και τα μέλη του Θεματικού Δικτύου Πολιτισμού – Δίκτυο Greco διοργανώνουν Ανοικτό Σεμινάριο με τίτλο: «Μορφή και περιεχόμενο στην τέχνη – Από την εικόνα στη γραφή, από τον El Greco στον Picasso», με εισηγητή τον Κωνσταντίνο  Χρηστίδη, PhD, Διδάσκοντα Πανεπιστημίου Κρήτης & Υπεύθυνο Εκπαιδευτικού Τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 17:00-19:00, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο).

Περιγραφή του Σεμιναρίου

 

Στο σεμινάριο θα διερευνήσουμε/συζητήσουμε  την άποψη πως, στην εποχή μας, η επαφή με την Τέχνη συνιστά ένα ουσιαστικό και ιδιαίτερα επωφελές φαινόμενο στη ζωή του ανθρώπου, που δεν τον  απομακρύνει από την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα, επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επεξεργάζονται  με εναλλακτικά µέσα και διανοητικά εργαλεία, όλες τις υπαρξιακές έννοιες και διεργασίες που συντελούνται εντός της. Αυτό σημαίνει ότι το βίωμα, η μάθηση και η καλλιέργεια μέσα από την Τέχνη είναι αναντικατάστατη και μοναδική όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις θεμελιώδεις μαθησιακές δεξιότητες, ικανότητες και τάσεις, αλλά ταυτόχρονα γιατί  προσφέρει, αναπτύσσει και διαμορφώνει τρόπους σκέψης και στάσεις για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, με έντονη διανοητική δραστηριότητα/ετοιμότητα,  κατανόηση, ανεξαρτησία, πληρότητα και αξίες. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική η επαφή με την Τέχνη απαιτείται μια ουσιαστική καλλιέργεια προσέγγισης και κατανόησης της τέχνης ως ένα πεδίο συμβολικών συστημάτων ή καλύτερα στη λογική μιας μετα-γλώσσας. Επιπλέον, όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιεί τα συμβολικά συστήματα ή τα γλωσσικά φαινόμενα, οφείλει σε βάθος χρόνου να κατακτήσει τρεις βασικούς κανόνες: (α) τη γραμματική και το συντακτικό των συμβολικών συστημάτων, (β) τη σημασιολογία των συμβολικών συστημάτων (σημασίες ή ερμηνείες των συμβόλων) και (γ) την πραγματολογία των συμβολικών συστημάτων (τις χρήσεις ή λειτουργίες των συμβόλων και τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούνται.

Σε αυτή την προσπάθεια θα εστιάσουμε σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους από την ιστορία της τέχνης: Τις περίφημες βραχογραφίες της τέχνης των σπηλαίων για να διερευνήσουμε τη σχέση της εικόνας με τη γραφή, καθώς και το πώς οι μεγάλοι αμφισβητίες και πρωτοπόροι της μοντέρνας τέχνης εμπνεύστηκαν από τον  μεγάλο El Greco. Σημειώνεται ότι, την εποχή που ο Πικάσο ετοιμαζόταν να ζωγραφίσει τις περίφημες Δεσποινίδες της Αβινιόν, ανακάλυψε στο ατελιέ του Ισπανού ζωγράφου Ιγνάθιο Θουλοάγα την Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκάλυψης, ένα από τα σημαντικότερα έργα του El Greco. Το έργο του El Greco τον συνάρπασε και τον επηρέασε με καθοριστικό τρόπο, όπως και εκατοντάδες σύγχρονους καλλιτέχνες. Ο μεγάλος Κρητικός ήταν ένας ζωγράφος που τον θαύμαζαν και τον μελετούσαν συστηματικά καλλιτέχνες όπως: ο Σεζάν, ο Πικάσο, οι κυβιστές, οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές, οι Ευρωπαίοι εξπρεσιονιστές, οι σουρεαλιστές όπως επίσης και οι Αμερικανοί εξπρεσιονιστές.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Κ. Χρηστίδη

O Kωνσταντίνος Χρηστίδης σπούδασε στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Με υποτροφία  του  Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  (Ι.Κ.Υ) εκπόνησε  μεταπτυχιακή εργασία (παραγωγή καλλιτεχνικού έργου) στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης  του Π.Κ.  Κατά  τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης, έχει βραβευθεί με τα  βραβεία: Παντελή Πρεβελάκη (Δήμος Ρεθύμνου,1990-94) και Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου (1996). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Εικαστική Παιδεία, στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης καθώς και στην Εικαστική Θεραπεία (Art therapy). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις μαζί με άλλους εισηγητές σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Μελέτες και άρθρα του φιλοξενούνται σε συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Κρήτη και την Αθήνα. Η ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία είναι εξίσου σημαντική καθώς έχει αναλάβει  τη σκηνική  επιμέλεια  σε θεατρικές παραστάσεις του αρχαίου δράματος με  διεθνή συμμετοχή.

Για την καλύτερη οργάνωση του Σεμιναρίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο https://goo.gl/forms/Ay0vcUhGFIRtPN8x2

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 2810-333778 & κιν. 6971899843 (Αγγελική Ζαχαράτου) και 2810-333768 (Ε. Τσάκου).

Παρακαλούνται οι κκ. Διευθυντές για την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                                             Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου 

                                    

                  

     

  

           Αγγελική Ζαχαράτου                                                                         Νικόλαος Γιγουρτάκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.