Η εξαπάτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως δήθεν αντιμνημονιακού κόμματος μέσα από την πρωτόγνωρης έκτασης δημαγωγία του δεν έφερε μόνο νέο μνημόνιο και τις προεκτάσεις του στην οικονομία της χώρας αλλά αποσάθρωσε με τις επιμέρους πολιτικές επιλογές του ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση.

      Ο εμπαιγμός που βιώνουμε στην εκπαίδευση έχει υπερβεί κάθε όριο. Σ’ όλο το διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. οι Υπουργοί Παιδείας διαλαλούσαν σχεδόν κάθε εβδομάδα μαζικούς διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Κουράκης μιλούσαν για 7.000, ο κ. Φίλης για χιλιάδες διορισμούς και ο κ. Γαβρόγλου για 20.000! Στην ουσία ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ούτε καν θέσει στους «θεσμούς» το ζήτημα για εξαίρεση των διορισμών των εκπαιδευτικών.

      Κι όμως συνειδητά και ξεδιάντροπα έπαιζαν με την αγωνία δεκάδων χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών. Η σχεδόν καθημερινή επικοινωνιακή τους άσκηση περί διορισμών με την παράλληλη απραξία τους έπαιρνε τα χαρακτηριστικά της ωμής προκλητικότητας και της επαναλαμβανόμενης κοροϊδίας.

      Και προσπάθησαν να αποκρύψουν – αν είναι δυνατόν… – το θάψιμο κάθε ιδέας περί διορισμών με τη διάταξη που κατέθεσαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών (!) σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου σημειώνεται ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017 – 2018 και 2018 – 2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους (…). Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων».

      Γιατί δεν έκανε τη σχετική ανακοίνωση αυτή ο λαλίστατος κ. Γαβρόγλου; Πού είναι τώρα οι δηλώσεις επί δηλώσεων για τους διορισμούς; Δεν ήξεραν τις δεσμεύσεις του δικού τους μνημονίου που ψήφισαν για να …καταργήσουν τα προηγούμενα μνημόνια; Γιατί ενέπαιζαν τόσο προκλητικά και συνειδητά τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα; Δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν τίποτα για τη συνεχή εξαπάτηση; Γιατί φέρονται τόσο κυνικά στους εκπαιδευτικούς; Για ποια ηθική μιλάνε με τόση αλαζονεία και έπαρση;

      Αλλά η ηθική στην πολιτική δεν εξαντλείται μόνο στη νομιμότητα όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος – αν και εδώ έχουμε τα περίφημα δείγματα του 1.000.000 ευρώ εφάπαξ του κ Τσουκαλά, τις παραλείψεις μερικών εκατομμυρίων ευρώ του κ. Σταθάκη από τη φορολογική δήλωση, τις πολλαπλασιασθείσες υπερπαχυλές αμοιβές στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε Δημόσιους Οργανισμούς… – τουναντίον συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτικές δεσμεύσεις με τις οποίες κέρδισαν τις εκλογές.

      Πού είναι η ηθική των Υπουργών Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν δημαγωγούσαν επανειλημμένα και χωρίς καμιά συστολή; Πού βρίσκονται οι λαλίστατοι κ.κ. Μπαλτάς, Κουράκης, Φίλης, Γαβρόγλου που μιλούσαν καθημερινά για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για διυπουργικές συνεδριάσεις, για άμεση κάθε φορά προκήρυξη του διαγωνισμού, για ανακοίνωση των διορισμών από τον κ. Τσίπρα;

      Και όλο αυτό το σκηνικό της εξαπάτησης στήθηκε, ενώ δεν έχουν ούτε καν πρόταση για το σύστημα διορισμού! Είναι η ίδια η βασική επιλογή εξαπάτησης του λαού περί δήθεν κατάργησης των μνημονίων. Και το πιο φοβερό είναι ότι δεν αισθάνονται καν τη στοιχειώδη ανάγκη να απολογηθούν, να αιτιολογήσουν γιατί ενέπαιζαν τόσο ξεδιάντροπα τους εκπαιδευτικούς.

      Θεωρούμε ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ζητήσει ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου για να δώσει την εξήγησή του για τον κατ’ επανάληψη εμπαιγμό του, για την απαξίωση που προκαλεί στην εικόνα και στο ρόλο του εκπαιδευτικού.

      Προτείνουμε στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλία για να οργανώσουν κεντρική «εκδήλωση – συζήτηση» με το Υπουργείο Παιδείας και με τα κόμματα, για να κατατεθούν οι θέσεις τους και να γνωρίζουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές συγκεκριμένα τις δεσμεύσεις τους και να απαιτηθεί ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων.

      Καλούμε σε συμμετοχή τους συναδέλφους στις συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 με αιτήματα:

– Την μη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και του Υπουργείου Παιδείας.

– Την αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία

– Το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων.

Η Γραμματεία της

Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών

anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.