Ποιητικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Νομού Αχαΐας

Το Συμπόσιο Ποίησης,  με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, προκηρύσσει για πρώτη φορά  Ποιητικό Διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ο οποίος για το 2017 απευθύνεται σε μαθητές του Νομού Αχαΐας.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και η τόνωση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών και της σχέσης τους με την ποίηση.

Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετάσχει (ατομικά) με μέχρι τρία (3), ανέκδοτα και αδημοσίευτα, ποιήματα, έως τριάντα στίχους το καθένα, στην ελληνική γλώσσα και με ελεύθερο θέμα.

Θα απονεμηθούν 3 βραβεία και 3 έπαινοι σε ισάριθμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (από 1 για κάθε τάξη). Τα ποιήματα  που θα βραβευθούν και όσα πάρουν έπαινο, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου Ποίησης, θα διανεμηθούν σε ειδικό έντυπο στους συμμετέχοντες στην ειδική συνεδρία του Συμποσίου Ποίησης και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Μανδραγόρας».

 

Διαδικασία

Μια πρώτη επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη (αλφαβητικά) από τους:

  • Ξενοφώντα Βερύκιο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητή, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης,
  • Μίνα Πετροπούλου, δρα κοινωνιολογίας, καθηγήτρια Β/θμιας εκπαίδευσης,
  • Γιώργο Τσιρώνη, ποιητή,
  • Αλέξανδρο Φωσταίνη, ποιητή,
  • Πωλέττα Ψυχογιοπούλου, Σχολική Σύμβουλο φιλολόγων Ν. Αχαΐας.

Η τελική κρίση θα γίνει από Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη (αλφαβητικά) από τους:

  • Γεωργία Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της του Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Κώστα Κρεμμύδα, ποιητή, δρα φιλολογίας, εκδότη του περιοδικού «Μανδραγόρας», μέλος της Ο.Ε. του Συμποσίου Ποίησης,
  • ΄Ελενα Νούσια, ποιήτρια, μεταφράστρια, δοκιμιογράφο, μέλος της Συντακτικής Ομάδας του περ. «Μανδραγόρας»,
  • Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Ξένη Σκαρτσή, δρα φιλολογίας, ποιήτρια, καθηγήτρια β/θμιας, μέλος της Ο.Ε. του Συμποσίου Ποίησης και της Συντακτικής Ομάδας του περ. «Μανδραγόρας».

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική, αυτοτελή συνεδρία του Τριακοστού Έκτου Συμποσίου Ποίησης (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 1 – 2 Ιουλίου του τρέχοντος έτους,) την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017. Στη  συνεδρία θα γίνει και η τελετή βράβευσης, παρουσία εκπροσώπων φορέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Πατρών, και θα απαγγελθούν τα ποιήματα που θα τιμηθούν με βραβείο ή έπαινο.

Τρόπος συμμετοχής

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να αποστείλουν τα ποιήματά τους α) ταχυδρομικά σε 5 δακτυλογραφημένα αντίγραφα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12), με απλή, όχι συστημένη επιστολή, στην ταχυδρομική διεύθυνση του Συμποσίου Ποίησης (Συμπόσιο Ποίησης, Τ.Θ. 1142 26110 Πάτρα)  β) και ηλεκτρονικά στην ηλ. διεύθυνση ([email protected]) έως την ίδια ημερομηνία.

Σε ξεχωριστή σελίδα θα αναγράφονται: ονοματεπώνυμο του μαθητή, δ/νση κατοικίας, τηλέφωνο, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου, τάξη φοίτησης, σχολική μονάδα, δ/νση και τηλέφωνο σχολείου.

Στο φάκελο και στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αναγράφεται η ένδειξη «Για τον Ποιητικό Διαγωνισμό» και η εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο ή Λύκειο).

Συμμετοχές που δεν θα τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές δεν θα γίνουν δεκτές.

Τα υποβληθέντα κείμενα δεν θα επιστραφούν.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών ορίζεται η 25η Μαΐου  2017 (με σφραγίδα ταχυδρομείου).

Το Συμπόσιο Ποίησης τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.