Του Νίκου Τσούλια

      Τα παραμύθια αποτελούν την εισαγωγή των ανθρώπων στον κόσμο της γλώσσας και του πνεύματος. Μέσα από τη δική τους τέχνη η πληθωρική φαντασία των παιδιών αρχίζει να εκλογικεύεται και να αποκτά τις πρώτες αιτιακές σχέσεις η σκέψη τους.

      Η μαγεία του κόσμου των παραμυθιών θα αποτελέσει το πρώτο σκίρτημα στο φωτεινό στερέωμα του ορθολογισμού, γιατί παράλληλα με τα παραμύθια θα αναπτυχθεί ο ερμηνευτικός λόγος τόσο του αφηγητή ή του βιβλίου όσο και της ίδιας της ερευνητικής ματιάς του παιδιού.

      Και είναι η διαρκής ταλάντευση μεταξύ της πρωτόλειας μαγείας του παραμυθιού και της επιμέρους και κατά περίπτωση απομάγευσής του οδηγώντας σε μια νέα μαγεία αγκιστρωμένη στη φαντασία του παιδιού που κάνει το παραμύθι ζυμάρι ονειροπλασίας στα χέρια των δύο πλευρών, αναγνώστη και βιβλίου, και συνυφαίνονται οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις του αναγνώστη και οι «εικόνες» του βιβλίου σε ένα ταξίδι δημιουργικότητας και ομορφιάς.

      Και είναι ο κόσμος των παραμυθιών η πιο ισχυρή συνδέσμωση μεταξύ των γενεών. Γιατί κάθε παιδί θέλει με τον πιο ζωηρό και παραστατικό τρόπο να ακούσει ιστορίες και μύθους, που έρχονται από τα βάθη του παρελθόντος και κάθε άνθρωπος σφόδρα ποθεί να αφηγηθεί, να ταξιδέψει ο λόγος του και συνάμα η αφεντιά του στη ροή του χρόνου, στην προβολή του μέλλοντος μέσα από το νήμα της λαϊκής παράδοσης αλλά και της πιο προσωπικής εξιστόρησης.

      Τα παραμύθια είναι τα πρώτα σπέρματα του πολιτισμού κάθε λαού και κάθε έθνους, είναι η αυθεντική συλλογική αφήγηση – και γι’ αυτό η συγκεκριμένη συλλογή των παραδοσιακών παραμυθιών έχει ιδιαίτερη αξία και συλλεκτική αλλά και παιδαγωγική. Γιατί μέσα από την καλλιέργεια και την προαγωγή των αφηγήσεων της τόσο πλούσιας τοπικής ιστορίας και παράδοσης μπορεί το παιδί να βρει το καλύτερο έδαφος για το παιχνίδι της γνώσης και της μάθησης του σχολείου.

      Κάθε τόπος έχει τη δική του μοναδική ιστορία, την ξεχωριστή προφορική και γραπτή παράδοσή του, τα ιδιαίτερα παραμύθια του και όλα μαζί συνθέτουν την ψυχή και το συναίσθημα των ανθρώπων, την ατέλειωτη πορεία τους στο διάβα του χρόνου. Γιατί και η ίδια η ζωή των απλών ανθρώπων του λαού γίνεται ένα παραμύθι. Και δεν έγινε μόνο ένα πέρασμα άπαξ του ανθρώπου από το Μύθο στο Λόγο αλλά σε κάθε φάση της ιστορίας μας ο Λόγος μυθοποιείται και επιστρέφει στην αρχέγονη μήτρα του. Γιατί, αν ακούσουμε μια πραγματική ιστορία από τη ζωή των ανθρώπων του 18ου αιώνα, για παράδειγμα, δεν θα έχει αυτή πάρει τη μορφή του Μύθου και του παραμυθιού;

      Όμορφη και διδακτική η προσπάθεια της ομάδας των παραμυθάδων της Α. Σχοινά, του Γ. Παλιάτσιου, της Χ. Μέγα και της ζωγράφου Μαρίας Βιλλιώτη για να δώσει ένα δείγμα των παραδοσιακών παραμυθιών από την Αιτωλοακαρνανία, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, την Βέροια, τη Μυτιλήνη, την Καστοριά, την Ευρυτανία, την Κρήτη, την Πιερία, την Ανατολική Θράκη, τη Ρόδο. Γιατί δείχνει το πραγματικό μονοπάτι της ζωής, έξω από την πλασματική και δοτή φαντασίωση των νέων τεχνολογιών και από την χυδαία υποκουλτούρα της τηλεόρασης. Γιατί επωάζει με τον πιο οικείο τρόπο στο παιδί την αγάπη στη μάθηση και στη γνώση καλλιεργώντας τη δική του αυθεντική φαντασία και πρωτογενή αναζήτηση.

      Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα πνευματικής καλλιέργειας, στοχαστικής έρευνας και βιβλιοφιλικής κουλτούρας από τον όμορφο ψηφιόκοσμο της ιστοσελίδας: eBooks4Greeks

Είμαστε πάντα κοντά σας!

Το 2011 η ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη eBooks4Greeks.gr διοργάνωσε διαγωνισμό παραδοσιακού παραμυθιού. Ο διαγωνισμός ήταν ένα κάλεσμα με σκοπό να αναδειχτούν παραδοσιακά (λαϊκά) παραμύθια του τόπου μας που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τα 12 παραμύθια της έκδοσης επιλέχθηκαν μέσα από 39 παραμύθια που έλαβαν συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η επιλογή αυτή έγινε από τους τρεις «παραμυθάδες»: Αγγελική Σχοινά, Γιώργο Παλιάτσιο, Χάρις Μέγα και η εικονογράφηση από τη ζωγράφο Μαρία Βιλλιώτη.

Συγγραφείς: Γεωργία Καρκάνη, Άντρη Αντωνίου, Αδαμαντία Ξηρίδου, Χαρά Τσοντάκη, Σωτηρούλα Βασιλίου, Παρασκευή Αποστολοπούλου, Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Σοφία Τσουρλάκη, Γεώργιος Παλιάτσιος, Αθηνά Κυριακού-Σαρακενίδου, Ειρήνη Πόλια

Εικονογράφηση: Μαρία Βιλλιώτη (website)

Έκδοση: eBooks4Greeks, 2017

Μέγεθος: σελ. 135 / 15 Mb

Μορφή: Pdf Online

Διαβάστε εδώ!

Πηγή: http://www.ebooks4greeks.gr/paradosiaka-paramythia-tou-ellinismou

anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.