Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, για πρώτη φορά φέτος διοργανώνει ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ Αθλητισμού και Πολιτισμού, με δράσεις που θα λάβουν χώρα στις 30 και 31 Μαΐου 2017 στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Σε αυτήν τη γιορτή του αθλητισμού με σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» μπορούν συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Ο σκοπός της Μαθητιάδας είναι πρωτίστως παιδαγωγικός. Παρακινεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν να αγωνίζονται στα γήπεδα και να μη μένουν θεατές. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποσκοπούμε να επηρεαστούν θετικά έτσι ώστε αργότερα να μάθουν να γίνονται οι πρωταγωνιστές της ζωής και όχι απλοί θεατές της. Παράλληλα με κύριο όχημα τον αθλητισμό, παρακινούνται να γνωρίσουν τα αθλήματα και να ασχοληθούν μόνιμα με αυτά, αποκομίζοντας από αυτό όλα τα οφέλη του. Επίσης, σημαντικός στόχος της Μαθητιάδας είναι η συνάντηση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά μέρη σε κοινό χώρο με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Τέλος, δύναται η δυνατότητα να συμμετέχουν όχι μόνο οι μαθητές/τριες-αθλητές/τριες αλλά όλοι -αν είναι δυνατόν- οι μαθητές-μαθήτριες σε αθλητικούς αγώνες με εσωτερική παρακίνηση, για να γνωρίσουν τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού.

Συμμετέχοντες

Μαθητές/τριες-αθλητές/τριες: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Γυμνάσια της Περιφέρειας Κρήτης. Ο αριθμός των μαθητών/τριών που θα μπορούν να συμμετέχουν από κάθε σχολείο θα καθοριστεί από τις αθλητικές υποδομές και το πρόγραμμα των αγώνων. Η συμμετοχή των σχολείων είναι εθελοντική.

Επισκέπτες-συμμετέχοντες: Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις και να συμμετέχουν με πολιτιστικές δράσεις τους στο πρόγραμμα της Μαθητιάδας καθώς και να συμμετέχουν στις αθλητικές δράσεις κοινού και στις παραολυμπιακές δράσεις.

Τόπος

Τόπος: Βασικός πυλώνας την επίτευξης του παιδαγωγικού στόχου της Μαθητιάδας, είναι η ενότητα των χώρων, όπου πραγματοποιούνται οι δράσεις. Πρέπει όλες οι δράσεις να γίνονται σε έναν ευρύτερο ενιαίο χώρο, δημιουργώντας ένα μεγάλο «θεματικό πάρκο» τουρισμού και αθλητισμού.

Δράσεις:

Αθλητικές:

Διεξάγονται όσα περισσότερα ολυμπιακά (διαδεδομένα και μη) αθλήματα επιτρέπουν οι υποδομές (συνήθως 15-20). Οι μαθητές/τριες που παίρνουν μέρος δε χρειάζεται να γνωρίζουν τα αθλήματα και μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα ατομικό και ένα ομαδικό αγώνισμα. Απαγορεύεται αθλητές/τριες υψηλών επιδόσεων να παίρνουν μέρος στο αγώνισμά τους. Τα αθλήματα διεξάγονται με τους κανονισμούς, τις προκηρύξεις και τον τρόπο οργάνωσης της Πανελλήνιας Μαθητιάδας. Τα αγωνίσματα διεξάγονται κυρίως σε ομίλους έτσι ώστε κάθε μαθητής να μπορεί να δώσει περισσότερους από έναν αγώνες. Οι νικητές/τριες των αγωνισμάτων θα παίρνουν σε ειδική απονομή μετάλλιο και δίπλωμα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα παίρνουν δίπλωμα συμμετοχής.

Θα υπάρχουν ενσωματωμένες στο αθλητικό πρόγραμμα ειδικές ώρες κοινού, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι επισκέπτες μαθητές/τριες σε αθλητικές δράσεις.

 

Παραολυμπιακές:

Στον ευρύτερο χώρο των εκδηλώσεων, διεξάγονται ταυτόχρονα με τα αθλήματα και παραολυμπιακές δράσεις (βιωματική συμμετοχή σε αθλήματα, επίδειξη αθλημάτων, παιχνίδια εξοικείωσης) σε όσα περισσότερα παραολυμπιακά αθλήματα είναι δυνατόν σύμφωνα με την υλικοτεχνική υποδομή.

Πολιτιστικές:

Στον ίδιο χώρο διεξάγονται και πολιτιστικές δράσεις που χωρίζονται σε δύο είδη. Πρώτον είναι οι παρουσιάσεις από δουλειές σχολείων (θεατρικά, χορευτικά κτλ) και δεύτερον τα εργαστήρια και οι εκθέσεις από σχολεία αλλά και από φορείς των τοπικών κοινωνιών (Δήμοι, Σύλλογοι κτλ)

Τουριστικές:

Σε ειδικό χώρο θα δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να εκθέτουν τις ομορφιές του τόπου τους, σε συνεργασία με τους Δήμους τους.

Τελετές έναρξης-λήξης:

Κάθε Μαθητιάδα θα ξεκινάει με Τελετή Έναρξης και θα κλείνει με Τελετή Λήξης κατά το πρότυπο της Πανελλήνιας Μαθητιάδας.

Φιλοξενία

Τα σχολεία θα έρχονται και θα φεύγουν με δικά τους λεωφορεία χωρίς διανυκτέρευση. Το μεσημέρι στην ξεκούραση, το γεύμα θα γίνεται με ευθύνη των σχολείων (όπως στις ολοήμερες εκδρομές) ύστερα από πρόταση της οργανωτικής επιτροπής.

Εθελοντισμός

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή εθελοντών, κυρίως εκπαιδευτικών. Στην οργάνωση και πραγματοποίηση της Περιφερειακής Μαθητιάδας δύναται να συμμετέχουν ανά περίπτωση και να συμβάλλουν αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής καθώς και άλλοι φορείς π.χ. Ομοσπονδίες κα.

Συνδιοργανωτές

Στην εκδήλωση της Περιφερειακής Μαθητιάδας απαραίτητη είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της Κρήτης.

 

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η προκήρυξη της Μαθητιάδας 2017, με κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

     

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.