Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, από την Τετάρτη 23 Μαρτίου, υποδέχεται το κοινό με την έκθεση «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας». Σπάνια βιβλία από τις συλλογές του Ιδρύματος, 29 αρχέτυπα, παρουσιάζονται σε μία έκθεση που επιχειρεί να προσφέρει μια σφαιρική θεώρηση της πρώιμης τυπογραφικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τα πρώτα ελληνικά βιβλία. Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας (15ου), κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας, και εν γένει του πολιτισμού. Ανάμεσά τους, τα ελληνικά αρχέτυπα, αν και λίγα σε αριθμό, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Μεταξύ των βιβλίων που θα εκτεθούν, συγκαλέγονται πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων της κλασικής γραμματείας, καθώς και λατινικές μεταφράσεις ελληνικών κειμένων.

Με στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την πρώιμη τυπογραφία και την ανάδειξη της σημασίας της για τα ελληνικά γράμματα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ξεχωριστά αλλά και συνολικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τα πρώτα ελληνικά βιβλία, με τρόπο απλό και εύληπτο. Η έκθεση αρθρώνεται σε ενότητες με άξονες την ιστορία της τυπογραφίας, τα θέματα των πρώτων ελληνικών έντυπων βιβλίων, τους συντελεστές των πρώτων εκδόσεων, τις πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές που δημιουργούνται, τη βιβλιοδεσία και τη διακόσμησή τους.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θησαυρίζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, με 63 τίτλους και συνολικά 65 αρχέτυπες εκδόσεις, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Τα αρχέτυπα αυτά ανήκουν σε δύο από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του Ιδρύματος, τη Bibliotheca Graeca του Αθανασίου Οικονομόπουλου και τη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

τηλ.: 210 4523937, 210 4297540 – 2 (γραμματεία)

Διάρκεια: Έως 28 Μαΐου  

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-17:00

Πέμπτη: 10:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.