Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με χαρά ανακοινώνει ότι το ToposText© κατέκτησε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of DigitalHumanities for Public Engagement). Η πρωτοποριακή αυτή ιστοσελίδα και εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες, συνδέει τις αρχαίες πηγές με τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο αναφέρονται μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη. Περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και ευρετήριο με χιλιάδες τόπους και κύρια ονόματα από τις πηγές.

Τα βραβεία «Digital Humanities Awards» είναι ένας θεσμός στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, στον οποίο συμμετέχουν και διαγωνίζονται ψηφιακές εφαρμογές υψηλού επιπέδου, πολλές από τις οποίες είναι δημιουργίες πολύ σημαντικών επιστημονικών φορέων. Οι προτάσεις του κοινού καθορίζουν τις υποψηφιότητες, οι οποίες εγκρίνονται από μια διεθνή επιστημονική επιτροπή, χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τη γλώσσα και τη χώρα προέλευσής τους, ενώ η ανάδειξη των νικητών γίνεται αποκλειστικά μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας. Η διάκριση στα ετήσια αυτά βραβεία δεν συνοδεύεται από κάποιο έπαθλο, αλλά αποτελεί μια αναγνώριση της προσπάθειας των δημιουργών των εφαρμογών από το διεθνές κοινό. Το ToposText βρέθηκε συνυποψήφιο με 13 ψηφιακά εργαλεία στην κατηγορία για την καλύτερη ψηφιακή εφαρμογή για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement), ενώ συνολικά οι διαγωνιζόμενες εφαρμογές ήταν 47.

Εμπνευστής του ToposText© είναι ο Brady Kiesling, αρχαιολόγος-ιστορικός, πρώην μέλος της διπλωματικής αποστολής των Η.Π.Α. και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Την υλοποίηση ανέλαβε η εταιρεία λογισμικού Pavla A.E., με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ όλες τις συνδιαγωνιζόμενες ψηφιακές εφαρμογές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα!

Επισκεφθείτε το ToposText© και ταξιδέψτε μέσα από τις αρχαίες πηγές: topostext.org

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.