Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

Η επισημοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Διευθυντών Εκπαίδευσης κατέδειξε για  άλλη μια φορά την ανευθυνότητα και την υποκρισία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους εκπαιδευτικούς και στη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Είναι ανευθυνότητα, γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αγνόησε τις συνταγματικές δεσμεύσεις ενώ τις ήξερε! Και είναι υποκρισία, γιατί προσφέρθηκε ο δήθεν επαναστατικός τρόπος επιλογής των διευθυντών και των υποδιευθυντών των σχολείων με τη συμμετοχή της διαδικασίας της ψηφοφορίας των Συλλόγων Διδασκόντων ως αντίβαρο στο ρήμαγμα σ’ όλα τα πεδία  των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων, των μισθών και των συντάξεων των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών!

Η απόφαση του Σ.τ.Ε. δεν είναι μόνο ένας κόλαφος και μια πολιτική ήττα της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και αποκατέστησε το παιδαγωγικό κλίμα – που έχει ήδη διαταραχθεί από τη μια και μόνο εφαρμογή του συριζαίικου …επαναστατικού συστήματος – αίροντας τις ομαδοποιήσεις και τους διχασμούς (κομματικού ή άλλου σχηματικού τύπου) στους Συλλόγους των Διδασκόντων.

Είχαμε επισημάνει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης του Υπουργείου – και προφανώς αυτό αποτελούσε μια κοινή διαπίστωση που την κατείχαν όλοι οι έχοντες μια σχετική συνάφεια με την εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο προχώρησε στη ρύθμιση για δημαγωγικούς και υποκριτικούς λόγους. Προσπάθησε να δείξει φιλικό πρόσωπο στους εκπαιδευτικούς με τη φτηνή επιταγή «μπορεί να μην έκανα τίποτα από όσα σας υποσχέθηκα αλλά σας δίνω ελευθερία για να επηρεάζετε την επιλογή των διευθυντών των σχολείων» – παραλείποντας όχι μόνο να ομολογήσει και να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική στο ότι έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα δεσμεύτηκε, αλλά έτι περαιτέρω προχώρησε σε μια κυνική πρακτική που χαρακτηρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής του. Βάφτισε και συνεχίζει να βαφτίζει τη μνημονιακή αντιεκπαιδευτική του πολιτική ως «προοδευτική μεταρρύθμιση» (!) και καμαρώνει για τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του περισσότερο και από τους αυθεντικούς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού της προηγούμενης περιόδου.

Είναι κυνική υποκρισία γιατί οι κυβερνώντες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

  • Λεηλάτησαν και λεηλατούν κατ’ επανάληψη το εισόδημα – μισθούς και συντάξεις – των εκπαιδευτικών μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, από μια πρωτόγνωρης έκτασης φοροεπιδρομή και από τη μείωση του αφορολόγητου, που μειώνει κατά ένα μισθό το χρόνο το εισόδημα των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για την …αριστερή σύλληψη της δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός μας˙ αντί να εφαρμόζεται μια ονομαστική μείωση των μισθών – που γίνεται πιο εύκολα ορατή -, διαμορφώνεται μια έμμεση μείωση από πολλαπλές πλευρές.
  • Δεν έκαναν ούτε έναν διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού υπονομεύοντας τη ζωή των αναπληρωτών και των αδιόριστων εκπαιδευτικών, ενώ μέχρι πρόσφατα δημαγωγούσαν καθημερινά και ασύστολα περί διορισμού 20.000 εκπαιδευτικών!
  • Ακυρώνουν με το σύστημα των νέων αναθέσεων την επιστημονική βάση των εκπαιδευτικών αλλοιώνοντας με ένα επιπλέον θεσμικό μέτρο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Ψήφισαν την συνταξιοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013στα 67 έτη και μειωμένη στα 62 έτη. Μείωσαν τις κύριες συντάξεις μέχρι 40% (Ν.4387/2016).  Εξαΰλωσαν τις επικουρικές συντάξεις με μείωση πάνω από 50%.
  • Κατάργησαν ουσιαστικά την ιατρική κάλυψη. Όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν έχει υπηρεσίες υγείας. Μείωσαν δραματικά την φαρμακευτική κάλυψη. Κλπ κλπ

 Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Υπουργείου Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επεκτείνονται σ’ όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Και το πιο κυνικό σ’ όλη αυτή τη λαίλαπα της αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ότι καμαρώνουν και προβάλλουν το καινοτομικό έργο τους μέσα από πολύ φτηνά ωραιοποιημένα φτιασιδώματα.

Όμως οι εκπαιδευτικοί βιώνουν και συνειδητοποιούν τη μεγάλη απάτη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην ελληνική κοινωνία, στη δημόσια εκπαίδευση, στην  εργασία τους, στη ζωή τους και δεν μπορούν να ξεγελαστούν από τις δημαγωγικές επινοήσεις των κυβερνητικών στελεχών του.

Δεν θα γλιτώσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη «Μαύρη Βίβλο» των μνημονιακών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών του, που ήδη έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, και θα τον ακολουθεί και όταν «ξαναθυμηθεί» την κοινωνία.

Η παράταξή μας ήδη διαμορφώνει τη «Μαύρη Βίβλο» του αριστερού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη δημόσια εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς, όπως κάναμε και για την προηγούμενη περίοδο. Γιατί δεν πρέπει να εδραιωθεί το πεδίο των μνημονιακών ρυθμίσεων ως το μέλλον της εκπαίδευσης. Και είναι ευθύνη μας και υποχρέωση του κινήματός μας να αλλάξουμε τη ζοφερή εικόνα με θέσεις και αγώνες.

 

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.