Γράφει η Μαρία Βασιλάκη, Φιλόλογος

 

Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα…. της Anima Εκδοτική. Μία καταπληκτική συλλογή σύντομων διηγημάτων από την Ειρήνη Δερμιτζάκη, η οποία μας εκπλήσσει ευχάριστα κάνοντας το ατομικό συγγραφικό της ντεμπούτο με καταιγιστικό τρόπο!

 Είκοσι ιστορίες, είκοσι διαφορετικοί ήρωες, ένα, κοινό, δυνατό, σφοδρό βίωμα, η βία. Ο ρέων λόγος που δε στρογγυλεύει, δε χαϊδεύει, δεν ωραιοποιεί, παρουσιάζει με σκηνοθετική μαεστρία το φρικτό πρόσωπο της βίας σε όλες τις μορφές. Άλλοτε ψυχολογική, υπόρρητη και υπόγεια και άλλοτε φανερή, εξαιρετικά βίαιη και απάνθρωπη. Κοινό σημείο αναφοράς οι ήρωες ως θύματα ή θύτες και τα συναισθήματά τους μέσα την «κατάθεση» των εμπειριών τους.

Η γλώσσα απλή, καθημερινή, με πολλά διαλογικά μέρη, είτε με τη μορφή μονολόγου είτε με σύντομους διαλόγους, κάποιες φορές με ορολογία της αργκό και κάποιες άλλες με προσθήκες ειδικού λεξιλογίου, είναι τόσο πλούσια σε συναισθήματα που τελειώνοντάς την εκάστοτε ιστορία μένει ένα δυνατό συναίσθημα και η αίσθηση ότι αυτό που μόλις παρατέθηκε ως προσωπική εμπειρία από τον ήρωα, είναι οικείο, έχει συμβεί κάπου κοντά μας… Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα πολλά στοιχεία σκηνοθετικής ακρίβειας και  κινηματογραφικής δράσης, πράγμα που μαρτυρά, άλλωστε, και την αντίστοιχη πλούσια εμπειρία της συγγραφέως με την ιδιότητά της ως σκηνοθέτη.

Ο λυρισμός, με τη στενή του έννοια, απουσιάζει- και πώς θα μπορούσενα συνέβαινε αλλιώς- ωστόσο, η ακρίβεια και η λεπτομέρεια στις περιγραφές, κάνει την εκάστοτε ιστορία εξαιρετικά παραστατική και γλαφυρή με την ευρεία έννοια. Αυτή η απλή αλλά άμεση γραφή είναι που κάνει τα διηγήματα να μην εκβιάζουν το συναίσθημα του αναγνώστη αλλά αυτό να εκφράζεται αυθόρμητα και φυσικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις, δημιουργώντας δυνατές συγκινήσεις.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη και της Anima Εκδοτική, για ένα θέμα που απασχολεί όλους μας- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και το οποίο διαβάζεται απνευστί! Η Ειρήνη Δερμιτζάκη βάζει την πρώτη της συγγραφική  υπογραφή και σίγουρα δεν είναι η τελευταία!

Η Μαρία Βασιλάκη είναι ιδιοκτήτρια των Φιλολογικών Μαθημάτων ΜΒ στη Σητεία της Κρήτης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.