4ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός:«Ένα σχολείο διηγείται…»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και  το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό:

«Ένα σχολείο διηγείται…»

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Στόχοι του διαγωνισμού:

– Η ενίσχυση του οπτικοακουστικού γραμματισμού των μαθητών/τριών μέσω διαδικασιών θέασης, κριτικής προσέγγισης και παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων.

– Η ενθάρρυνση των μαθητών/τριών για συμμετοχή σε ερευνητικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες.

– Η ενασχόληση των μαθητών με την τοπική ιστορία (η γνωριμία με την ιστορία του σχολείου κ.ά.).

– Η συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης (προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες κ.ά.). Η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών.

– Η εκδήλωση κριτικής – συγκλίνουσας στάσης.

– Η εκδήλωση δημιουργικής – αποκλίνουσας στάσης.

– Η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες μάθησης.

– Η περιγραφή εμπειριών σχετιζόμενων με σχολικές δράσεις και δραστηριότητες.

Προτείνεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό να αποτελέσει ερέθισμα ερευνητικών δραστηριοτήτων από τα παιδιά σε ελεύθερο χρόνο έξω από το σχολείο ή μέσα στο σχολείο, με την επεξεργασία των στοιχείων μέσα στην τάξη (βιβλιογραφικές αναζητήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις).

Το υλικό (παραδοτέα) που θα παραχθεί, ατομικά ή ομαδικά, μπορεί να έχει την παρακάτω μορφή:

Α. Για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

– Κόμικς με σταθερές εικόνες (χειρόγραφα ή με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων διαδικτυακών εφαρμογών) με τη δυνατότητα δημιουργίας απεριόριστου αριθμού σελίδων. Τα παραπάνω θα παραδοθούν σε έντυπη μορφή (ταχυδρομικώς) και ηλεκτρονική μορφή.

– Animation (εικονοϊστορίες με κινούμενες εικόνες), με τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού ή συμβατικού εργαλείου. Ελάχιστη χρονική διάρκεια 3΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 10΄.

– Ραδιοφωνική εκπομπή (αποτύπωση σε αρχείο ήχου ή με τη χρήση σχετικών διαδικτυακών εφαρμογών). Ελάχιστη χρονική διάρκεια 5΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 12΄.

– Κινηματογραφική αφήγηση – ταινία μικρού μήκους (με τη χρήση κάμερας, βιντεοκάμερας ή κάμερας κινητού τηλεφώνου). Ελάχιστη χρονική διάρκεια 3΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 10΄.

– Φωτοϊστορία (αφήγηση με τη χρήση διαδοχικών φωτογραφιών και συγγραφή λεζάντας). Το σενάριο και οι φωτογραφίες (στην πλειοψηφία τους ή μεγάλο τμήμα τους) αποτελούν πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών/τριών.

Β. Για τα Νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α΄, Β΄ Γ΄ και Δ΄ του Δημοτικού:

Εικαστική σύνθεση. Ζωγραφική σύνθεση ή κολάζ πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι με ελάχιστο μέγεθος ζωγραφικής επιφάνειας 20 εκ. Χ 30 εκ. Ως εικαστικά υλικά (ένα ή περισσότερα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν: μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ, δακτυλομπογιές, ακουαρέλες, ακρυλικά, λάδι (όχι ξυλομπογιές). Για τη δημιουργία των κολάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαρτιά κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) ή άλλα ανάγλυφα υλικά, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση (για τις ζωγραφιές και τα κολάζ) είναι η κάλυψη ολόκληρης της ζωγραφικής επιφάνειας. Τα παραπάνω θα παραδοθούν σε έντυπη μορφή (ταχυδρομικώς) και ηλεκτρονική μορφή.

Όροι, προϋποθέσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά

Όλα τα παραδοτέα θα είναι σε τρία (3) αντίγραφα και θα αποσταλούν:

α) ταχυδρομικά στη διεύθυνση του ΕΚΕΔΙΣΥ, Τριπόδων 23 Πλάκα, 10558, Αθήνα

β) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected],  μαζί με τη φόρμα συμμετοχής η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.ekedisy.gr.

Το οπτικοακουστικό υλικό θα πρέπει να υποβληθεί σε αρχεία της μορφής mp4, avi, vob, wav, mp3, gif, jpg ανάλογα με το παραδοτέο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα είναι η 15η Ιουνίου 2017.

Δείκτες αξιολόγησης – κριτήρια αξιολόγησης των παραδοτέων του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού: (αθροιστικά)

  • Η συνάφεια με το θέμα.
  • Η λειτουργικότητα (τεχνικά χαρακτηριστικά-τεχνική αρτιότητα, η καθαρότητα του ήχου και της εικόνας).
  • Η αισθητική του οπτικοακουστικού προϊόντος.
  • Ο βαθμός εμπλοκής των μαθητών/τριών σε ερευνητικές διαδικασίες (όπως αυτές αποτυπώνονται στο παραδοτέο προϊόν) και ο βαθμός συμμετοχής των μαθητών/τριών στο σχεδιασμό και στη δημιουργία του οπτικοακουστικού προϊόντος.
  • Η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του παραγόμενου υλικού ως προς:

το θέμα, το σκηνικό, την αφήγηση (πρωτοπρόσωπη, τριτοπρόσωπη κ.λπ.), την προσωπική εμπλοκή των μαθητών/τριών (η εμφάνισή τους μέσα στην ιστορία, η έκφραση των συναισθημάτων τους), το σενάριο, τους πρωταγωνιστές, τις οπτικές εκπλήξεις, το τέλος, τη συνολική οπτική προσέγγισης του θέματος κ.ά.

Επιτροπή Κρίσης

Τα έργα θα κριθούν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, η οποία θα συνεκτιμήσει αθροιστικά τους παραπάνω δείκτες αξιολόγησης και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στην τελική εκδήλωση βράβευσης, θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και βραβεία ανά κατηγορίες. Η επιτροπή κρίσης θα οριστεί από τους φορείς συνδιοργάνωσης και θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Βραβεία

Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr)  και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/.

H βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή η οποία θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις. Πληροφορίες για τη βράβευση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (www.ekedisy.gr).

Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους.

Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:

Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ

Σπύρος Παρδάλης, Προϊστάμενος Δ/νσης Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Άλκηστις Πουλοπούλου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αθανάσιος Γιαννίκας, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε (Π.Ε. 70)

Σταύρος Γρόσδος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. (Π.Ε. 70)

Δημήτρης Ζυμπίδης, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. (Π.Ε. 70)

Κατερίνα Καζέλα, Σχολική Σύμβουλος  (Π.Ε. 60)

Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected], 210 3250341 ή στο [email protected], 210 3443042.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής,

           Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου                                Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή

Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης                Πρόεδρος ΕΚΕΔΙΣΥ

                           ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.