Διάλεξη: Δύο παγκόσμιες γλώσσες και η πολυσημία τους (10/2/2017)

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλούν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 19.30 στη διάλεξη της Σουζάνας Βουγιουκλή με τίτλο «Δύο παγκόσμιες γλώσσες και η πολυσημία τους», η οποία θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου. Η ομιλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις με θέμα Μουσική και Μαθηματικά που διοργανώνει η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ όπου μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση. 

Στην διάλεξή της στη Θεσσαλονίκη, η μουσικός και μαθηματικός Σουζάνα Βουγιουκλή θα μιλήσει για τους δεσμούς των μαθηματικών με τη μουσική και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Πρόκειται άλλωστε για δύο τέχνες-επιστήμες που έχουν κοινή μήτρα, για δύο γλώσσες με τις οποίες μπορούν να συνεννοηθούν και να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί επίσης στη μορφολογία (ανάλυση της δομής) ενός μουσικού έργου-τραγουδιού ως μαθηματική διαδικασία και στην έννοια των καθολικών στοιχείων που υπάρχουν στις μουσικές όλων των λαών, εκείνων δηλαδή που κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει και να νιώσει, ανεξάρτητα από την εποχή του και τον τόπο που έχει μεγαλώσει. Πρόκειται για στοιχεία κοινά, αναλλοίωτα στον χώρο και το χρόνο, που συνδέονται με πανανθρώπινα συναισθήματα και εκτείνονται από την πεντατονία μέχρι την επαναληπτικότητα των μουσικών ρυθμών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.