ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μείωση των εισακτέων ακόμη και στο 50% ζητούν οι πρυτάνεις με επιστολή τους στον υπουργό παιδείας, αφού η ποιότητα της εκπαίδευσης με το δεδομένο της υποχρηματοδότησης και των κενών σε διδακτικό προσωπικό είναι υποβαθμισμένη.

Πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η εισήγηση αφορά τη μείωση κατά 40% των εισακτέων στο σύνολο των τμημάτων, σύμφωνα με την εισήγηση του πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ.Ε.» ο κ. Ζώρας ήταν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης να γίνουν οι εισηγήσεις στον υπουργό παιδείας.

Όπως τόνισε έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και η φοιτητική μέριμνα και δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ορίζουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει περίπου 17 χιλιάδες φοιτητές και 450 καθηγητές, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά δεδομένα ορίζουν 1 καθηγητή προς 5-6 φοιτητές.

Ο κ. Ζώρας σημείωσε πως ο αριθμός της εισαγωγής των νέων φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να γίνεται βάσει προγραμματισμού και όχι για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι αν το υπουργείο δεν λάβει υπόψη τις εισηγήσεις, τότε το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει την πρόθεση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι ήταν συνολικά σχεδόν πέντε χιλιάδες οι νεοεισαχθέντες στο πανεπιστήμιο, στις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Στις εισηγήσεις που απέστειλαν οι πρυτάνεις  προς το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση, κενά στο διδακτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και αυξημένο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών.
Μείωση μάλιστα στον αριθμό των εισακτέων έως και 50% σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων.

Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων μιλώντας σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ζητούν δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών.

Τα πανεπιστήμια, προσθέτουν, δεν μπορούν κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).

Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα Ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.

www.goodnet.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.