Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου και το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας «Ενοχλώντας τις λέξεις» διοργανώνουν «Eργαστήριο θεατρικής ανάγνωσης με τίτλο: «Διαβάζοντας με τα μάτια της ψυχής, στα μάτια του Άλλου»,  με εισηγήτρια την Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγο, Τμηματάρχη Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12:00-15:00 & 16:30-18:30, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο) και απευθύνεται σε τριάντα (30) εκπαιδευτικούς, κατά προτεραιότητα όσοι υλοποιούν Προγράμματα ΣΔ, ή είναι μέλη του Δικτύου «Ενοχλώντας τις λέξεις» ή τέλος αναπτύσσουν συναφή φιλαναγνωστική δράση στο σχολείο τους.

 

Περιγραφή του εργαστηρίου

 

                          Διαβάζοντας με τα μάτια της ψυχής, στα μάτια του Άλλου

 

Μέσω εναλλακτικών τεχνικών, οι εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουν εν-συναισθητικά ένα κείμενο της ελληνικής γραμματείας, προκειμένου να το αποκωδικοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της συναισθηματικής εμπλοκής που εγγυώνται οι προαναφερθείσες τεχνικές, οι ήρωες των κειμένων προσωποποιούνται, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά του δικού μας, σύγχρονου, προσώπου. Με τον τρόπο αυτό, οι μεν ιστορίες που διαβάζουμε επικαιροποιούνται, ενώ τα θέματα που μας απασχολούν αντικειμενοποιούνται και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται κριτικά. Στόχος μιας τέτοιας προσέγγισης είναι η πολύπλευρη προσέγγιση ενός θέματος, ενός προσώπου ή μιας κατάστασης μέσω της αξιοποίησης μιας συλλογικότερης ή της συλλογικής εμπειρίας. Συνεπώς, διαβάζοντας με τα μάτια της ψυχής, στα μάτια του Άλλου, αφενός μαθαίνουμε ότι το ανθρώπινο είδος καθορίζεται από τις ίδιες ανάγκες διαχρονικά, ανεξάρτητα της καταγωγής ή της προέλευσης, και αφετέρου γινόμαστε ανεξίθρησκοι και ανθεκτικότεροι, στοιχεία εντελώς απαραίτητα για μιαν εποχή που χάνει όλο και πιο συστηματικά τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο https://goo.gl/forms/wRl7Wg1uD905gB992 έως και την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017. Τα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2017 και θα σταλούν στα e-mails των σχολείων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 2810-333778 & κιν. 6971899843 (Αγγελική Ζαχαράτου) και 2810-333768 (Ε. Τσάκου).

Παρακαλούνται οι κκ. Διευθυντές για την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους.

 

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                                             Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου 

                                    

                  

     

  

           Αγγελική Ζαχαράτου                                                                         Νικόλαος Γιγουρτάκης

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.