Ο νάρκισσος της διπλανής πόρτας

Ο νάρκισσος της διπλανής πόρτας

Ο ναρκισσισμός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της εποχής μας. Όσο και αν οι περισσότεροι το μπερδεύουν ως όρο με την αυτοπεποίθηση, ή καλύτερα επιλέγουν να το επονομάζουν έτσι, δεν είναι. Λίγο έως πολύ, όλοι στο χώρο μας έχουμε συναντήσει ανθρώπους με υπερφίαλο εγώ, υπέρμετρη αυτοπεποίθηση συνοδευόμενη με μεγαλομανία και έλλειψη κριτικής στον εαυτό τους. Ως άνθρωπος ο νάρκισσος, είναι κοινωνικός και αυτό είναι που μπερδεύει και παράλληλα δημιουργεί επιρροή στους γύρω του. Έχουν άμεση ανάγκη να αισθάνονται κυρίαρχοι όχι του εαυτού τους μόνο, αλλά και των ανθρώπων που έχουν γύρω τους. Καλύπτουν τα δικά τους ελαττώματα κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα, αλλά δεν αντέχουν επ’ουδενί να τους κρίνει κάποιος πόσο μάλλον αρνητικά. Είναι δύσκολο να αντέξει κανείς σχέση με τέτοιου είδους ανθρώπους, καθώς είναι δύσκολο να υποβάλλει τον εαυτό του σε σύγκριση άνευ λόγου και παράλογο να θέλει να έχει τέτοιου είδους σχέση που τον προσβάλλει ως οντότητα. Το να είσαι λάτρης του κακέκτυπου εαυτού σου, δεν οδηγεί πουθενά. Η ανάγκη να έχεις τον εαυτό σου σε βάθρο, δεν προσδίδει ουσία στην ζωή, αλλά δείχνει το πόσο ανούσια είναι η ζωή σου. Η σαθρότητα των σχέσεων που κτίζει ένας νάρκισσος, κάποια στιγμή ρίχνει αυλαία. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με το μέσα σου, ποια η ουσία να κτίσεις ένα ιδανικό περιτύλιγμα που ούτως ή άλλως δεν σου ανήκει; Άλλωστε η αυτοπεποίθηση διαφέρει από το ναρκισσισμό όσο διαφέρει η ικανότητα από τα όνειρα.

Γεωργία Καραγκιόζη
Η Γωγώ Καραγκιόζη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέας μεσαιωνικής και νέας ελληνικής φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2013 εργάζεται ως φιλόλογος πρώτα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τώρα στην Άρτα. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2015 αρθρογραφεί στο http://pithagoreiotheorima.blogspot.gr/, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα ''Η Γνώμη'' .
Τρόποι επικοινωνίας :
e-mail: [email protected]
facebook: https://www.facebook.com/gwgw.karagiozi
twitter: https://twitter.com/gwgoula54

Η Γωγώ Καραγκιόζη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέας μεσαιωνικής και νέας ελληνικής φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2013 εργάζεται ως φιλόλογος πρώτα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τώρα στην Άρτα. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2015 αρθρογραφεί στο http://pithagoreiotheorima.blogspot.gr/, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα ''Η Γνώμη'' . Τρόποι επικοινωνίας : e-mail: [email protected] facebook: https://www.facebook.com/gwgw.karagiozi twitter: https://twitter.com/gwgoula54

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.