Σιωπώ……..συναινώ

Σιωπώ……..συναινώ

 Ο κόσμος σιωπά ολοένα και περισσότερο. Βλέπει την αδικία, το κακό που προκαλείται στον γείτονα του, γίνεται μάρτυρας σε μικρές και μεγάλες παρανομίες, αλλά εξακολουθεί να σιωπά. Φέρεται σαν να έχει πάψει να τον ενδιαφέρει ο κόσμος που ζει, σαν να σκέφτεται τον εαυτό του και μόνο αυτό. Το μόνο που είθισται να λέει συνεχώς, είναι “κρίμα” για τον εκάστοτε που μπορεί να υποφέρει, ένα “πρόσεχε” στα παιδιά του μην μπλέξεις με τον τάδε. Τα κρούσματα βίας τόσο σωματικής όσο και λεκτικής, ολοένα και πληθαίνουν και τις περισσότερες φορές έχουν άσχημη κατάληξη. Ας φέρουμε στο νου μας γνωστά παραδείγματα που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο όλο τον ελλαδικό χώρο, και που αν έστω ένας μίλαγε μπορεί να μην είχαν αυτή την τραγική κατάληξη. Πού είμαστε λοιπόν, όταν ένα παιδί, ακούμε πως δέχεται ξύλο από τους γονείς του σε καθημερινή βάση; Γιατί αδιαφορούμε όταν ο γείτονας υποφέρει, όταν ξέρουμε πως παιδιά υποφέρουν από συνομήλικους τους; Η πιο βολική δικαιολογία σε όλα που λέμε είναι “εγώ δεν μπλέκω”. Δεν μπλέκω, δεν ανακατεύομαι, δεν μιλώ. Σιωπούμε και συναινούμε στο οτιδήποτε κακό μπορεί να γίνεται. Δεν προβληματιζόμαστε με την απάθεια μας και με το γεγονός πως και εμείς ζούμε στην ίδια κοινωνία. Όλοι είμαστε ένας αλληλένδετος κύκλος και επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, είτε αυτό είναι το οικογενειακό είτε το ευρύτερο που συναναστρεφόμαστε. Σιωπώντας σε κάθε τι που γίνεται γύρω μας, είναι σαν να το νομιμοποιούμε και παράλληλα σαν να μετέχουμε και εμείς το ίδιο, αφού δεν κάνουμε τίποτα προκειμένου να αλλάξει. Έχουμε χάσει την αλληλεγγύη μας για τον διπλανό μας, το ενδιαφέρον μας για τα κοινωνικά πεπραγμένα. Βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στην μονοτονία του εαυτού μας. Κάποια στιγμή, επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε να αποφύγουμε την παγίδα της αυτοκαταστροφής μας που προκαλείται από την απάθεια και τον διχασμό μας για τους άλλους, να επιλέξουμε να ζούμε αρμονικά με τους υπόλοιπους γύρω μας και να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινωνία μας. Όσο σιωπούμε τίποτα καλό δεν θα ευδοκιμήσει στον κόσμο μας…

Γεωργία Καραγκιόζη
Η Γωγώ Καραγκιόζη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέας μεσαιωνικής και νέας ελληνικής φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2013 εργάζεται ως φιλόλογος πρώτα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τώρα στην Άρτα. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2015 αρθρογραφεί στο http://pithagoreiotheorima.blogspot.gr/, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα ''Η Γνώμη'' .
Τρόποι επικοινωνίας :
e-mail: [email protected]
facebook: https://www.facebook.com/gwgw.karagiozi
twitter: https://twitter.com/gwgoula54

Η Γωγώ Καραγκιόζη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέας μεσαιωνικής και νέας ελληνικής φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2013 εργάζεται ως φιλόλογος πρώτα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τώρα στην Άρτα. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2015 αρθρογραφεί στο http://pithagoreiotheorima.blogspot.gr/, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα ''Η Γνώμη'' . Τρόποι επικοινωνίας : e-mail: [email protected] facebook: https://www.facebook.com/gwgw.karagiozi twitter: https://twitter.com/gwgoula54

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.