Βρισκόμαστε στο 1989
Στους κινηματογράφους παίζεται το μεγαλύτερο blockbuster όλων των μέχρι τότε ταινιών σχετικών με εκπαίδευση, μεγαλύτερο από το «εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» ή από τη «Ζούγκλα του μαυροπίνακα»
Εν συντομία, ο ντροπαλός Todd Anderson πηγαίνει στην Ακαδημία Welton. Η ακαδημία φημίζεται για τον νεοβικτωριανικό της συντηρητισμό. Ο συγκάτοικος του Anderson, o Neil, αν και πολύ έξυπνος και δημοφιλής, δέχεται μεγάλη πίεση από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του. Γνωρίζουν τον καινούριο δάσκαλο αγγλικών, τον Καθηγητή John Keating (Robin Williams). Ο Keating, τους συστήνει στη μυστική λέσχη λογοτεχνίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». Εκεί, θα ενθαρρύνει τους μαθητές του να πάνε κόντρα στο σύστημα. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να σκίζουν τις σελίδες εισαγωγής του βιβλίου λογοτεχνίας, να γράφουν μόνοι τους ποιήματα, να μην ακούνε τους γονείς. Γίνονται και άλλα, ο ένας μαθητής παίζει σε μια ερασιτεχνική παράσταση, ένας άλλος είναι ερωτευμένος με ένα κορίτσι, και τις Τετάρτες μαζεύονται σε μια σπηλιά και καπνίζουν διαβάζοντας πορνογραφήματα του ’50. Στο τέλος, ο θεατρίνος αυτοκτονεί γιατί τον είδε ο μπαμπάς του να παίζει και από το φόβο μην του γίνει αδερφή τον απείλησε πως θα τον κλείσει σε στρατιωτική σχολή. Και διώχνουν και τον Williams από το κολέγιο. The end.
Το κοινωνιολογικό ενδιαφέρον ξεκινάει με τους γονείς που είδαν την ταινία και έβγαιναν από την αίθουσα πατσαβουριασμένοι και μπλε από το κλάμα ! Ρωτούσαν τα παιδιά τους, ποιος από τους καθηγητές τους έμοιαζε περισσότερο με τον Robin Williams ! Ρωτούσαν ακόμη τα βλαστάρια τους, αν έσκισαν την εισαγωγή από το εγχειρίδιο λογοτεχνίας του σχολείου προτρέποντάς τα σε επανάσταση !
Οι καθηγητές των σχολείων ταυτίστηκαν όλοι με τον καθηγητή Keating και προέτρεπαν τους μαθητές να πάνε να δουν την ταινία ! Εδώ έχουμε το εξής οξύμωρο ανακλαστικό σχήμα: Μαθητές μας πηγαίνετε να δείτε την ταινία, ώστε να μάθετε να αμφισβητείτε το κατεστημένο σύστημα, μετά ελάτε να μας αμφισβητήσετε και εμείς τότε θα αντιδράσουμε όπως ο Robin Williams – απλά περιμένουμε από εσάς να κάνετε το ξεκίνημα ! Το μεγαλύτερο γλείψιμο της εποχής θα ήταν να έλεγες σε καθηγητή πόσο σου θύμιζε τον πρωταγωνιστή!
Η όλη επαναστατική εκπαίδευση θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατά προτροπή της ταινίας, με την εξής μεθοδολογία:
1. Ανεβαίνουμε στα θρανία και το κάνουμε επιδεικτικά ειδικά για σπάσιμο στο διευθυντή.
2. Φωνάζουμε στον χαρισματικό ηγέτη καθηγητή: Yes captain oh my captain !
3. Διαβάζουμε ποίηση παρά το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνουμε γρι.
4. Προσπαθούμε να δούμε αν ξυπνήσαμε και αποκτήσαμε πνευματικό περιεχόμενο !
Η δραματική εξέλιξη ενός αναλόγου εγχειρήματος: Ο Robin Williams που προέτρεπε τους μαθητές να ζήσουν έντονα και να «αδράξουν την ημέρα» αυτοκτονεί το 2014 !
Η ακαδημία Welton είχε πάρει την εκδίκησή της !

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση των βιβλίων ποίησης της Raquel Angel-Nagler (μετάφραση: Μαρία Δ. Ευθυμίου)
Επόμενο άρθροH εισήγηση του Κώστα Γαβρόγλου στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.