Πράγα, 18 Νοεμβρίου 2016 – Το συνέδριο EMINENT αποτελεί την ετήσια συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Ψηφιακή εκπαίδευση και διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet) μέλη του οποίου είναι τα Υπουργεία Παιδείας 29 χωρών, κυρίως της ΕΕ.

Στόχος του EMINENT 2016 ήταν να φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες στον τομέα της εκπαίδευσης, εκπροσώπους Υπουργείων Παιδείας και άλλους ενδιαφερόμενους  για να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.

Η φετινή συνάντηση διοργανώθηκε στην Πράγα από τις 17 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016, σε συνεργασία με το DZS, το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία στην Εκπαίδευση, και το Υπουργείο Παιδείας της Τσεχίας. Συμμετείχαν σε αυτό 138 εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι υπουργείων παιδείας και  εκπρόσωποι φορέων εκπαίδευσης έχοντας σαν αντικείμενο: Τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση από τις πολιτικές ενδυνάμωσης των νέων ώστε να λειτουργήσουν σαν «ψηφιακοί» πολίτες.  Όπως τόνισε και η Florence Robine, Γενική Δ/ντρια Εκπαίδευσης στο Υπ. Παιδείας της Γαλλίας, “Η εκπαίδευση με τη χρήση ψηφιακών μέσων και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, αποτελούν ένα τα πλέον σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης».

Η θεματική που επιλέχθηκε φέτος κάλυπτε το σημαντικό αντικείμενο του ρόλου του «Ψηφιακού Πολίτη» (Digital Citizenship) και της ανάπτυξης του μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και τις επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα από την υιοθέτηση  πολιτικών που ενισχύουν το ρόλο των νέων ώστε να λειτουργήσουν σαν «ψηφιακοί» πολίτες.

Στην Πράγα, διερευνήθηκαν σημαντικά επιμέρους θέματα όπως η αύξηση του επιπέδου των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των διδασκομένων, η ασφαλής και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου,  η μεταφορά καλών εθνικών πρακτικών στην ψηφιακή εκπαίδευση , η καταπολέμηση της διαδικτυακής ρητορικής του μίσους αλλά και το πως μπορούν – μέσα από την συνεργασία – να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της ψηφιακής ιδιότητας του πολίτη. Με υψηλού επιπέδου βασικούς ομιλητές και ένα σημαντικό αριθμό παρουσιάσεων για τις επιμέρους εθνικές προσεγγίσεις, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημαντική επίσης και η συμμετοχή εκπαιδευτικών και νέων οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους και παρουσίασαν την δική τους οπτική μέσα από το έργο τους.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε με σχετική παρουσίαση, ο κ. Θ. Καρούνος ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές στην Ψηφιακή Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο κ. Marc Durando, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου κλείνοντας της εργασίες του συνεδρίου ανακοίνωσε την πρόθεση του οργανισμού να αναπτύξει μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα European Schoolnet Academy, εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς με θεματική την ενίσχυση της ιδιότητας του «ψηφιακού» πολίτη μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Περισσότερες λεπτομέρειες:  EMINENT 2016 (http://www.eun.org/about/eminent)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.