Την Παρασκευή 17/02/2017, 24 μαθητές και μαθήτριες, Γενικών Λυκείων αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κρήτης, ηλικίας 16-18 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και βιώσουν μια ημέρα ως ευρωβουλευτές.

Η επίσκεψη αυτή- στο πλαίσιο της Ημερίδας Euroscola- πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1990 και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα επικαιρότητας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους νέους και τις νέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

To Ηράκλειο θα εκπροσωπήσουν οι μαθητές: Μπροκαλάκη- Γούναρη Αικατερίνη (Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου), Σεγρεδάκης Εμμανουήλ (ΓΕΛ Αρχανών), Μαυραγάκη Βασιλική- Ραφαέλλα (7ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Καλαϊτζάκη Ειρήνη- Ελένη (ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού), Καλαϊτζάκη Αγγελική (ΓΕΛ Τυμπακίου), Προμπονα Μαρία (7ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Χασουράκης Παναγιώτης (13ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Τσιγγερλιώτη Αναστασία (ΓΕΛ Αρχανών), Αντωνάκης Χαράλαμπος (2ο ΓΕΛ Ηρακλείου) και Τσακουντάκης Αντώνιος (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου).

Το Λασίθι θα εκπροσωπήσουν οι μαθητές: Παπαδάκη Μαριγιάννα (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Πετάση Μαρία (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Τσικριτζάκης Ιωάννης (1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Μαρκάκη Ειρήνη (2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου) και Περράκη Μαριλένα (ΓΕΛ Σητείας).

Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσουν οι μαθήτριες: Νταγιαντά Θηρεσία (ΓΕΛ Ανωγείων), Ανδριαδάκη Ασημένια (ΓΕΛ Ανωγείων) και Μπουτζούκα Φωτεινή (2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου).

Τα Χανιά θα εκπροσωπήσουν οι μαθητές: Κανακάκης Ανδρέας (ΓΕΛ Ακρωτηρίου), Παρασκάκης Νικόλαος (3ο ΓΕΛ Χανίων), Παπαγεωργίου Γεώργιος (Μουσικό Σχολείο Θερίσου), Μανωλάκη Κορνηλία (4ο ΓΕΛ Χανίων), Μαργαριτάκη Σταυρούλα (4ο ΓΕΛ Χανίων) και Σταγάκη Μαριάννα (4ο ΓΕΛ Χανίων).

Για την επιλογή των 24 μαθητών/τριών πραγματοποιήθηκε γραπτός διαγωνισμός την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στον οποίο συμμετείχαν 378 μαθητές/τριες των Β’  και Γ’ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κρήτης.

Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν: «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια: πολιτικά δικαιώματα και συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Όπως ορίζεται στο Άρθρο 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ποιά δικαιώματα απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη και πώς αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας;».

Στην επιτυχή διεκπεραίωση του διαγωνισμού συνέβαλαν καθοριστικά οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων, Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, Μαθηματικών και Πληροφορικής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε νομό, καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, οι οποίοι ανέλαβαν τη διόρθωση των γραπτών.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμώς για την υπεύθυνη και οικειοθελή προσφορά του έργου τους.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για την προετοιμασία- οργάνωση του ταξιδιού και της ημερίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ορίστηκαν οι καθηγήτριες: κα  Ξενικάκη Ιωάννα  (αρχηγός -συνοδός) από το ΓΕΛ Αρχανών και κα Μικράκη Αικατερίνη (συνοδός) από το 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου. Υπεύθυνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είναι η Πιταροκοίλη Στέλλα.

Στην ιστοσελίδα της ΠΔΕ Κρήτης http://kritis.pde.sch.gr/euroscola-2016-17/ είναι αναρτημένες όλες οι σχετικές πληροφορίες με την Ημερίδα EUROSCOLA όπως επίσης και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς σχετικά με μετάβαση, διαμονή και επιστροφή μαθητών/τριών και συνοδών εκπαιδευτικών προς το/ και από το Στρασβούργο.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.