Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, με μεγάλη επιτυχία, η απονομή των βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού – ο οποίος εδραιώθηκε πλέον ως θεσμός – στους συμμετέχοντες εφήβους και νέους, καθώς και στα μέλη της νεανικής λογοτεχνικής συντροφιάς.

Συγγενείς και φίλοι παρακολούθησαν τη λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου και χειροκρότησαν τους συμμετέχοντες στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν η έκφραση και οι ανησυχίες της νέας γενιάς μέσα από το βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος μας με τίτλο «Στο δρόμο της φυγής… το φευγιό της ψυχής» το οποίο περιλαμβάνει τα πονήματα όλων των διακριθέντων νέων & εφήβων που διαγωνίστηκαν, καθώς και τα ομαδικά γραμμένα διηγήματα της λογοτεχνικής συντροφιάς.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός ότι ο Δήμος πρωτοπορεί και στον χώρο του πνεύματος και φυσικά για τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στον θεσμό του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο τους και φυσικά να αποτελέσει ένα δυναμικό μέσο έκφρασης και αλληλεπίδρασής τους με την κοινωνία. Ο Δήμαρχος Βύρωνα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πόλη του Βύρωνα, που φέρει το όνομα του Λόρδου Βύρωνα, μια πολιτιστική κληρονομιά που ενσαρκώθηκε από τη συμμετοχή των 46 νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα στον 2οΛογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Δήμος. Ο κ. Κατωπόδης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του πραγματοποιώντας αναφορά στο προσφυγικό το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού, μια και αποτελεί «μια σταθερή και κυρίαρχη παρουσία στην καθημερινότητά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βραβεία στους συμμετέχοντες παρέδωσαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αγγέλης, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Βασιλοπούλου, Μιχάλης Καραγιάννης και Γιάννης Μαυρίκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Λεμονιά Κλωνάρη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν Γιώργος Αρβανίτης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σταυρούλα Κοττάκη, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφία Δασκαλάκη (Στάση Βύρωνα), Κωνσταντίνος Ζούμπος και Γιώργος Ντόβολος (Νέα Εποχή Βύρωνα), ο Γραμματέας Α’ της Πρεσβείας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πανασιούκ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης, ο συγγραφέας και ιστορικός Αποστόλης Κοκκόλιας, η φιλόλογος Κωνσταντίνα – Βικτωρία Γκολφινοπούλου, η φωτογράφος Κωνσταντίνα Κουμπούλη, η ποιήτρια Ιωάννα Περατινού – Καλογιάννη, η γραφίστρια Γεωργία Αλεβιζάκη, η εκπαιδευτικός Ματούλα Τζανετοπούλου, ο συνθέτης – ερμηνευτής Νίκος Ανδρουλάκης, η σκηνοθέτης Αρκαδία Ψάλτη, η συγγραφέας Τέσυ Μπάϊλα και ο ιατρός Αντώνης Ρόμπος. Μήνυμα – χαιρετισμό, έστειλε η Καθηγήτρια Ρωσικής γλώσσας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Έλενα Αντρεϊτσένκο. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε  Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δήμητρα Νούση, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσαν οι ηθοποιοί Μπάμπης Σαρηγιαννίδης και Βενετία Χατζηνικολάου.

Τα βραβεία έλαβαν:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΖΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ

1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Ελευθερία Σοφία Ντραγκότι για το διήγημα με τίτλο «Αφουγκραζόταν το παρελθόν». Η Ελευθερία Σοφία Ντραγκότι είναι μαθήτρια 16 ετών. Η αγαπημένη της φράση είναι:  «Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς  να κάνω όνειρα, όμως προτιμώ να θέτω στόχους γιατί αποτελούνται από όνειρα και ήδη προγραμματισμένες δράσεις για την υλοποίηση τους».

1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Έλενα Τσατσάνη για το διήγημα με τίτλο «η βαλίτσα». Η Έλενα Τσατσάνη είναι μαθήτρια λυκείου, 16  ετών και κατοικεί στα Κύθηρα. Η αγαπημένη της φράση είναι:  «Μέσα μου υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που είναι θυμωμένος μαζί μου».

2ο βραβείο απονεμήθηκε στην Γεωργία Μαρία Δαρζέντα για το διήγημα με τίτλο «Πορσελάνινες Ελπίδες». Η Γεωργία Μαρία Δαρζέντα είναι μαθήτρια 15 ετών και κατοικεί στον Άγιο Ιωάννη του Ρέντη. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Να κάνεις αυτό που νομίζεις σωστό, έστω κι αν ξέρεις ότι θα σε κακολογήσουν. Ο κόσμος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος». Πυθαγόρας.

3ο βραβείο απονεμήθηκε στη Χριστίνα Μαρία Βάλντερ για το διήγημά της με τίτλο «το τρένο του σήμερα». Η Χριστίνα Μαρία Βάλντερ είναι 18 ετών, φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και κατοικεί στο Χαϊδάρι. Η αγαπημένη της φράση είναι:   «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Κ. Καβάφης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠOIHTIKOY ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ

1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Σαγρή για το ποίημά του με τίτλο «Βαλσαμωμένος Ταξιδιώτης». Ο Αλέξανδρος Σαγρής είναι 14 ετών, μαθητής γυμνασίου, κατοικεί στον Πειραιά και η αγαπημένη του φράση είναι: «Όποιος νομίζει ότι είναι τέλειος είναι, επειδή απλώς δεν έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό του». Έρμαν  Έσσε.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμούζη για το ποίημά του με τίτλο «Μεσόγειος». Ο Κωνσταντίνος Καραμούζης είναι μαθητής 16 ετών και κατοικεί στη Ρόδο. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί». Benjamin Franklin.

3o βραβείο απονεμήθηκε στον Φοίβο Μεντζελόπουλο Ζαντέ για το ποίημά του με τίτλο «Προσφυγιά». Ο Φοίβος Μεντζελόπουλος Ζαντές είναι μαθητής  λυκείου, 15  ετών και κατοικεί στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Να αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!». Νίκος Καζαντζάκης.

1ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στη Μαρία Αντωνίου για το ποίημά της με τίτλο «Χριστούγεννα στην Προσφυγιά». Η Μαρία Αντωνίου είναι 16 ετών, είναι μαθήτρια λυκείου και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη της φράση είναι: «ότι αντέχω τον πόνο δε σημαίνει ότι τον αξίζω».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΖΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ

1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Εμμανουήλ Κουνουγάκη για το διήγημά του με τίτλο «στην αντίπερα όχθη». Ο Εμμανουήλ Κουνουγάκης είναι  30 ετών, είναι καθηγητής αγγλικής γλώσσας, κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης και η αγαπημένη του φράση,  είναι: «Δύο δρόμοι απέκλιναν σε ένα δάσος χρυσαφένιο και πήρα το λιγότερο ταξιδεμένο…». Robert Frost.

1ο βραβείο απονεμήθηκε στη Μαριλίνα Ράτση  για το διήγημά της με τίτλο «η κυρία Ερασμία». Η Μαριλίνα Ράτση είναι  23 ετών, είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Δεν έχει σημασία το πόσο αργά πηγαίνεις. Σημασία έχει να μην σταματάς».  Κομφούκιος.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στη Σωτηρία Βασιλείου για το διήγημά της με τίτλο «τα ερυθρά κρόσσια του Πάσχα». Η Σωτηρία Βασιλείου είναι 30 ετών, είναι  υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Ιστορίας  και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, καταγόμενη από την Κύπρο.  Η αγαπημένη της φράση είναι: «Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων  γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου». Γ. Σεφέρης.

3ο βραβείο απονεμήθηκε στο Δημήτρη Μήλιο για το διήγημά του με τίτλο «ένας περίπατος στα στενά της πόλης». Ο Δημήτρης Μήλιος είναι 27 ετών είναι πληροφορικός  και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Ο απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία, ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Ουίνστον Τσώρτσιλ.

1ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην Ατρέμιδα Ισαβέλλα Μανουσοπούλου για το διήγημά της με τίτλο «Ρακίμ και Γκασέρ». Η Έρτεμις – Ισαβέλλα Μανουσοπούλου είναι 27 ετών, ασχολείται με τη διδασκαλία της γαλλικής και της ισπανικής γλώσσας και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Είμαστε όπως τα λουλούδια, όπως οι κορμοί των δέντρων. Μέσα μας σφύζει η ζωή».

2ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στη Μαρία Ψυρούκη για το διήγημά της με τίτλο «μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες».  Η Μαρία Ψυρούκη είναι 19 ετών, είναι φοιτήτρια  στο ΑΠΘ τμήμα Φιλολογίας και κατάγεται από τη Λέσβο. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Στη ζωή σου να αγωνίζεσαι πάντα για το δίκιο και την αγάπη!».

3ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στον Ηλία Καράμπελα για το διήγημά του με τίτλο «Ματωμένη Δημοκρατία». Ο Ηλίας Καράμπελας είναι 24 ετών, φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Με οδηγό την επιστήμη και συνοδοιπόρο την τέχνη, η ζωή ξεδιπλώνεται σε ένα ταξίδι χωρίς όρια και κανόνες, με μόνη κατεύθυνση την πνευματική και συναισθηματική ολοκλήρωση..».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠOIHTIKOY ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ

1ο βραβείο απονεμήθηκε στη Δήμητρα Μαρινάκου για το ποίημά της «βουτιά στο κενό». Η  Δήμητρα Μαρινάκου είναι 25 ετών, σπουδάσει στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Ένα κορίτσι με συναντάει στα μάτια. Ευτυχώς είμαι ακόμα παιδί.» Από το ποίημά της «Η αγορά του ‘Αδη».

1ο βραβείο απονεμήθηκε στη Θεοδώρα Τσακιρίδη για το ποίημά της «Προσφυγιά». Η Θεοδώρα Τσακιρίδη είναι 20 ετών, σπουδάζει στο Μαθηματικό του ΑΠΘ και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.  Η αγαπημένη της φράση είναι: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ό,τι δε συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά». Νίκος Καζαντζάκης.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στον Αναστάσιο Ακριτίδη για το ποίημά του «για την Ιθάκη του». Ο Αναστάσιος Ακριτίδης είναι   23 ετών, σπουδάζει Φιλολογία στο ΑΠΘ και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Νιώθω σκλάβος του Ονείρου που με πίστη ακολουθάω. […]Γύρω άνθρωποι βουβοί, εκκωφαντική σιωπή.» Νέβμα & Κάτια Πάσχου.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στη Μαρία Στρατάκη για το ποίημά της «κλαίουσα ξένη ιτιά». Η Μαρία Στρατάκη είναι 21 ετών, σπουδάζει Νομική στο ΕΚΠΑ και είναι από το Ηράκλειο Κρήτης. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Όποιος μεθάει με όνειρα, με δάκρυα ξεμεθάει…». Άλκης Αλκαίος.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στην Ελένη Βαγενά για το ποίημά της «Για μια Ιθάκη». Η Ελένη Βαγενά είναι 28 ετών, εργάζεται σε φαρμακοβιομηχανία ως υπεύθυνη παραγωγής, ενώ κατοικεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι».

3ο βραβείο απονεμήθηκε στον Ηλία Χατζηθεοδώρου για το ποίημά του «Η βάρκα». Ο Ηλίας Χατζηθεοδώρου είναι  23 ετών εργάζεται σε κατάστημα, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατοικεί στην Κάλυμνο. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Κ. Π. Καβάφης.

1ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην  Παρασκευή Μπεκιάρη για το ποίημά της «μια υποκινούμενη μαριονέτα». Η Παρασκευή Μεκιάρη είναι 21 ετών σπουδάζει Ιστορία Αρχαιολογία στο ΑΠΘ και κατοικεί στην Ελασσόνα Λάρισας. Η αγαπημένη της φράση είναι: «παράτολμο το ανθρώπινο γένος: για να γνωρίσει τα  πάντα, ορμάει μέσα στο απαγορευμένο ανόσιο...».

1ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στον Θεόδωρο Σκάντζα για το ποίημά του «το πέρασμα». Ο Θεόδωρος Σκάντζας είναι 21 ετών, σπουδάζει Νομική στο ΕΚΠΑ και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη του φράση είναι: «Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα.  Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια». Κ. Π. Καβάφης.

2ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην  Κατερίνα Τσικουράκη για το ποίημά της «Η Ακροστοιχίδα». Η Κατερίνα Τσικουράκη είναι 28 ετών σπουδάζει στην ΑΣΠΑΙΤΕ στο ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης και κατοικεί στην Καστοριά. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Και τα όνειρα μια μέρα θα πάρουν εκδίκηση». Οδυσσέας Ελύτης.

2ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην  Αικατερίνη Χαριτωνίδου για το ποίημά της «Γιατί». Η Αικατερίνη Χαριτωνίδου είναι 24 ετών, σπουδάζει Γεωπονία στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην και κατοικεί στο Βόλο. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Την αυγή μπορείς να την φτάσεις μόνο περπατώντας το μονοπάτι της νύχτας».  Χαλίλ Γκιμπράν.

3ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην  Στεφανία Ευαγγελία Γεωργάκη για το ποίημά της «Η πρόσφυγας». Η Στεφανία Ευαγγελία Γεωργάκη είναι 20 ετών, σπουδάζει φιλολογία στο ΑΠΘ και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Σειρά σου τώρα, χωρίς φώτα, χωρίς σκηνικά, να παίξεις εαυτόν». Γιάννης Ρίτσος.

3ος τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στην Βερονίκη Μηνά  για το ποίημά της «από το αύριο στο χθες». Η Βερονίκη Μηνά είναι 19 ετών, σπουδάζει οδοντιατρική στο ΕΚΠΑ και κατοικεί στην Αθήνα. Η αγαπημένη της φράση είναι: «Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε». Οδυσσέας Ελύτης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.