Μισούμε την αναμονή. Δεν μας αρέσει η ουρά στην τράπεζα, στο σουπερμάρκετ, στα ταμεία κάθε είδους.
Οι Αγγλοσάξωνες λένε «Good things happen to those who wait»
Οι μηχανικοί της Google πιστεύουν, ότι 40% των χρηστών εγκαταλείπει μια ιστοσελίδα που διαρκεί πάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.
Σύμφωνα με ένα γνωστό πείραμα οικονομολόγων μπιχεβιοριστών, αν δοθεί η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 10$ τώρα ή 15$ σε ένα μήνα, οι περισσότεροι επιλέγουν τα 10$ τώρα. Ο λόγος πιθανώς είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα γεγονότα μέχρι το τέλος του μήνα !
Μήπως είναι επίκτητη αυτή η έλλειψη υπομονής ; Μήπως η σκληρή πραγματικότητα μας κάνει να τα θέλουμε όλα και να τα θέλουμε τώρα όπως έλεγε και ο μακαρίτης Morisson ;
Σε γνωστό πείραμα του Stanford University δόθηκε σε μεγάλο πλήθος τετράχρονων η επιλογή μεταξύ ενός λαχταριστού γλυκού τώρα ή δύο γλυκών σε ένα τέταρτο της ώρας.
Τα παιδιά που επέλεξαν την αναμονή είχαν αργότερα υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο και καλύτερο δείκτη μάζας σώματος.
Η υπομονή σε άλλο πείραμα, μετρήθηκε με μπισκότα ανά ημέρα. Δηλαδή σου δίνω τώρα ένα μπισκότο ή δύο αύριο, 10 σε δέκα ημέρες κ.λ.π. Το αποτέλεσμα ήταν αντίστροφων επιλογών με το μήκος χρόνου. Κάτι ανάλογο ισχύει στο τάξιμο περί μεταθανάτιας ζωής των θρησκειών ! Τόσο πιο πειστικό είναι, όσο λιγότερος χρόνος παρέρχεται, δηλαδή στα γηρατειά !
Βέβαια, η μεγάλη αναμονή προϋποθέτει και μεγάλους στόχους. Ένας εστιάτορας στη Νέα Υόρκη, πριν ανοίξει καν την επιχείρηση, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προπληρώσουν έξη μήνες πριν για τη μεγαλύτερη γευστική εμπειρία της ζωής τους. Το αποτέλεσμα ήταν λίστα αναμονής για ένα χρόνο ! Στου Ψυρρή υπάρχει μαγαζί καφέ-γλυκού με ουρά αναμονής 30 μέτρων σε καθημερινή βάση ! Βλέποντας τόσους να περιμένουν, αποκτώ μεγαλύτερη υπομονή!
Η αντίστροφη ωφέλεια της αναμονής έρχεται από τη ζώνη του λυκόφωτος ! Οι οραματιστές διαμορφώνουν το πεδίο των γεγονότων ! Κάνουν το σύμπαν να συνηγορήσει στις ευχές και τις επιθυμίες τους ! Τα καλύτερα μπορούν να τους συμβούν την πιο αναπάντεχη στιγμή και αυτό η φυσική το ονομάζει χωροχρονικές τομές και καμπυλώσεις στα γεγονότα ! Με άλλα λόγια, η επιθυμία μαζί με την υπομονή ασκούν εκείνες τις μυστηριώδεις δυνάμεις που κάνουν το χώρο και το χρόνο να συνηγορήσει !

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.