Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας

Κυρίες και Κύριοι,

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Κρητικού λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη, η Αντιδημαρχία Παιδείας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και την υποστήριξη του Μουσείου Καζαντζάκη και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, διοργανώνει εκπαιδευτική δραστηριότητα Φιλαναγνωσίας.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου να διαβάσουν έργα του Νίκου Καζαντζάκη, όποιο εκείνοι επιθυμούν, να εμπνευστούν δημιουργικά και να συγγράψουν κείμενα (ποιητικά ή πεζά) εμπνευσμένα από τη σκέψη του Κρητικού συγγραφέα. Τα κείμενα θα μπορούσαν να έχουν ένα γενικό τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα» και να είναι επηρεασμένα από αντίστοιχους τόπους και αντίστοιχα πρόσωπα που διαπραγματεύεται ο ίδιος ο Καζαντζάκης στα έργα του. Τα κείμενα θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα.

Η δραστηριότητα μπορεί να επεκταθεί και στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού [Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄], επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών σε δύο έργα του Καζαντζάκη που έχουν μείζονα διδακτικό χαρακτήρα: «Στα Παλάτια της Κνωσού» και «Μέγας Αλέξανδρος». Οι μαθητές θα μπορούσαν να γράψουν κείμενα ή να ζωγραφίσουν εικόνες, με πηγή έμπνευσης τα καζαντζακικά μυθιστορήματα για νέους.

Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω εκπαιδευτική δραστηριότητα, παρακαλούνται οι Διευθυντές τους να δηλώσουν συμμετοχή στo Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου [e-mail: [email protected] fax: 2813 409401], ορίζοντας και έναν συντονιστή-εκπαιδευτικό, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2016.

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας

Γεώργιος Βλαχάκης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.