Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει έντεκα κείμενα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα «Η Εκδοτική των Κειμένων της Νεοελληνικής Γραμματείας», η οποία οργανώθηκε στις 27 Απριλίου 2015 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Παχίνη-Τσαντσάνογλου (1937–3.1.1995) και του Γιώργου Π. Σαββίδη (1929–11.6.1995), για τα είκοσι χρόνια από τον πρόωρο θάνατό τους.

Δεν χρειάζεται να φέρει κανείς πολλά παραδείγματα, είτε να επιχειρηματολογήσει για πολύ, για να δείξει πως τόσο για τη «συλλογική επιστημονική συνείδηση» όσο και για το ευρύτερο κοινό η κύρια ιδιότητα με την οποία πρόβαλε, στερεώθηκε και καταξιώθηκε η συνολική επιστημονική «εικόνα» των δύο αυτών κορυφαίων φιλολόγων ήταν και εξακολουθεί να είναι η ιδιότητα του καλά καταρτισμένου, κάποτε και πρωτοποριακού, μα πάντοτε πρακτικού και ωφέλιμου εκδότη νεοελληνικών κειμένων, ιδίως λογοτεχνικών.

Οι εισηγήσεις του τόμου κινούνται πάνω στους εξής θεματικούς άξονες: (α) το εκδοτικό έργο των Ε. Παχίνη-Τσαντσάνογλου και Γ. Π. Σαββίδη: αποτιμήσεις και παρατηρήσεις, (β) ερευνητικές αναφορές για εκδόσεις / εκδοτικές σειρές κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας από επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς, καθώς και από «εμπορικούς» εκδοτικούς οίκους, (γ) μελλοντικά εκδοτικά σχέδια, προοπτικές και κατευθύνσεις: προτάσεις εκδοτικής μεθόδου, καταρτισμού του κειμένου (γλωσσικές, ορθογραφικές κτλ.), πλαισίωσης με συνοδευτικό υλικό (εισαγωγή, σχόλια, γλωσσάρι και λεξιλογικοί πίνακες, επίμετρο κτλ.), κατάρτιση ψηφιακών και διαδικτυακών εκδόσεων.

ins.web.auth.gr

Προηγούμενο άρθροΤι δεν είπε ο κ. Γαβρόγλου…
Επόμενο άρθροΤροπολογία για την ρύθμιση θεμάτων Φροντιστηρίων
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.