Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπησηΠροκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στο συνέδριο έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν σε ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κοινοβουλευτισμού, εκπροσώπησης και δημοκρατίας, συντάγματος και λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και οικονομίας και πολιτικής −αντινομίες και προοπτικές−, κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών πολιτικών στην επικοινωνία και τον πολιτικό λόγο.

Πριν από τη διοργάνωση του κεντρικού συνεδρίου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για πρώτη φορά πραγματοποίησε σειρά ημερίδων σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς της χώρας τον Νοέμβριο του 2016, με σκοπό τη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μέσα από τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ημερίδες που διοργανώθηκαν:

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Οι λόγοι και τα λόγια της δημοκρατίας». Πανεπιστημιακοί και ερευνητές ανέλυσαν θέματα που αφορούσαν την πολιτική εξουσία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών στην κοινωνία και τη δημοκρατία, τη δημοκρατία και τον πολιτικό λόγο, καθώς και ζητήματα εκλογών, δημοκρατίας και κρίσης στην αντιπροσώπευση στις μέρες μας.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνάντηση προβληματισμού με θέμα: «Συμμετοχή, δίκτυα, αποκέντρωση». Έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προβληματιστούν γύρω από τη συμμετοχική και την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τα δίκτυα των Ευρωπαίων εθελοντών και το παράδειγμα της «Θεσσαλονίκης πολιτιστικής πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», ζητήματα αλληλεγγύης στο πλαίσιο των μεταναστευτικών ροών, πρακτικών των δημόσιων υπηρεσιών για το προσφυγικό, αλλά και ζητήματα της ελληνικής διασποράς.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ημερίδα με θέμα: «Δημοκρατία, δικαιώματα, πολυπολιτισμικότητα, αποκλεισμός, ρατσισμός». Έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές συζήτησαν θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων τον 21ο αιώνα, τη μετανάστευση, τα σύνορα και τις ταυτότητες, ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού, ριζοσπαστικοποίησης, λαϊκισμού και ετερότητας, πολυπολιτισμικότητας ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα, κατασκευής και αναπαραγωγής κοινωνικών προκαταλήψεων μέσα από τα ΜΜΕ.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ημερίδα με θέμα: «Κρίση και προοπτικές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Στην ημερίδα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταβατική φάση των αλλαγών την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις παθογένειες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και τα θεσμικά αντίβαρα, την κρίση της αντιπροσώπευσης στον δημοκρατικό ανθρωπισμό, θέματα παιδείας και εκδημοκρατισμού, καθώς και ζητήματα της αντιπροσωπευτικής, συνταγματικής δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Τηλ.: 210-373 5326

http://foundation.parliament.gr

https://www.facebook.com/idrimavoulis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.