Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε μ’ έναν ανέλπιστο ηλεκτρονικό βοηθό για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να τονώσουν τις δράσεις της Φιλαναγνωσίας.

Σχεδιάστηκε και λειτουργεί μια ηλεκτρονική υπηρεσία που συμβάλλει στη γρήγορη κι εύκολη διαχείριση των σχολικών δανειστικών βιβλιοθηκών. Η εφαρμογή, με τίτλο «Βιβλιοδανός» στην διεύθυνση www.bibliodanos.gr, προσφέρεται δίχως χρέωση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Αρκεί κάποιος να εγγραφεί δηλώνοντας μόνον το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική διεύθυνσή του.

Χάρη σε πολύ εύκολα βήματα,  έχει τη δυνατότητα να καταχωρεί τίτλους βιβλίων που περιέχονται στη βιβλιοθήκη του, και είναι πια έτοιμος! Οποιαδήποτε στιγμή θελήσει, μέσα από υπολογιστή ή κινητή συσκευή, μπορεί να ενημερώνει τη βιβλιοθήκη του για νέους δανεισμούς ή επιστροφές τίτλων.

Στόχος της εφαρμογής είναι η βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών και, κατά συνέπεια, η διάδοση της χρήσης της δανειστικής βιβλιοθήκης σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία «Βιβλιοδανός» είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφέρομενο από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει ως μέλη
πάνω από 45 σχολεία με αριθμό καταχωρημένων τίτλων που ξεπερνά τους 12.000

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να ακούσετε την παρουσίαση του Βιβλιοδανού
στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα984
https://www.youtube.com/watch?v=3A6G_LDYG8k

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση (απόσπασμα) από το περιοδικό «Κοινωνική Επιθεώρηση» (τ.21 Νοέ-Δεκ 2016)

-Τι είναι ο Βιβλιοδανός; 

Ο Βιβλιανός είναι μια δωρεάν ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρισης δανειστικής βιβλιοθήκης. Πιο απλά, αν είσαι διαχειριστής μιας δανειστικής βιβλιοθήκης ο Βιβλιοδανός είναι το προσωπικό σου εργαλείο για να ελέγχεις τους τίτλους βιβλίων που διαθέτεις στα μέλη σου καθώς και ποια μέλη έχουν δανειστεί τίτλους ανά πάσα στιγμή. Μέχρι Σήμερα σε περίπτωση που δεν είχες κάποια άλλη ηλεκτρονική μέθοδο διαχείρισης των κινήσεων της βιβλιοθήκης σου, έπρεπε να τηρείς εγγράφως οποιαδήποτε κίνηση καθιστώντας δύσκολα την ανεύρεση πληροφοριών για οποιονδήποτε τίτλο.

Βρίσκεται στη διεύθυνση www.bibliodanos.gr.

-Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή μη, που έχει την ευθύνη διαχείρισης δανειστικής βιβλιοθήκης. Ως επί το πλείστον αναμένεται το κοινό του Βιβλιοδανού, να είναι δάσκαλοι και γενικότερα εκπαιδευτικοί που έχουν υπό την εποπτεία τους κάποια σχολική δανειστική βιβλιοθήκη. Από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η σχολικές δανειστικές βιβλιοθήκες δημιουργούνται με την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και δεν διαθέτουν ειδικό λογισμικό που θα τους βοηθήσει στο έργο τους.

– Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Η χρήση του Βιβλιοδανού έχει σχεδιαστεί μετά από συζητήσεις με εκπαιδευτικούς ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, γρήγορη και να μην απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Έτσι το μόνο που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να συμπληρώσει την φόρμα εγγραφής με απαιτούμενα στοιχεία μόνο το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική διεύθυνση και εντός 2-3 λεπτών ενημερώνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσε την υπηρεσία.

Εντός του περιβάλλοντος χρήσης, θα βρει και ειδικό βίντεο που θα τον διευκολύνει για τις επόμενες κινήσεις του (καταχώρηση των τίτλων βιβλίων, δανεισμών κ.ά.)

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Βιβλιοδανού; 

Σε φιλική συζήτηση με εκπαιδευτικούς από το 5ο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού ζητήθηκε η βοήθειά μου για να κατασκευάσουμε μια λογισμική λύση που θα διευκόλυνε τον δάσκαλο να διαχειρίζεται την δανειστική του βιβλιοθήκη. Έτσι αρχικά κατασκευάστηκε μια «ατομική εφαρμογή» η οποία δηλαδή, εκτελείται μόνο στον Η/Υ του δασκάλου.  Συνειδητοποιώντας ότι ο δάσκαλος δυσκολεύεται στην διαχείριση της βιβλιοθήκης του με έντυπα και ανακαλύπτοντας ότι δεν υπάρχει μια «επίσημη» αντιμετώπιση σε όλα τα σχολεία της επικράτειας αποφάσισα να τροποποιήσω την εφαρμογή σε διαδικτυακή. Έτσι ξεκίνησα το «ταξίδι» που ονομάστηκε www.bibliodanos.gr

– Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον; 

Ο στόχος είναι μια επέκταση του θεμελίου της ιδέας του Βιβλιοδανού. Και το θεμέλιο είναι να ενισχύσουμε την Φιλαναγνωσία. Βοηθώντας τον δάσκαλο , βοηθάμε την παιδεία για το βιβλίο ως μέσω έκφρασης.

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι το πιο «κοινό» στοιχείο των σχολείων και το «μέσο» των δασκάλων για την προαγωγή της Φιλαναγνωσίας.

Απώτερος στόχος είναι να διασπείρουμε την Φιλαναγνωσία όσο περισσότερο μας επιτρέπουν τα μέσα που διαθέτουμε. Ξεκινάμε με την διευκόλυνση της διαχείρισης της βιβλιοθήκης και μετά θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των τίτλων κάθε βιβλιοθήκης.

Μελλοντικά προσδοκούμε συνεργασίες με ανθρώπους των γραμμάτων που με συντονισμένες ενέργειες θα φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.