Βρισκόμαστε στο 1973
Είναι Δεκέμβρης, είναι χούντα, έχω ρίξει φουλ μπόι – μαζί με το συμμαθητή μου Γιάννη στο 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου είμαστε οι ψηλότεροι !
Όμως αυτό το πρωί πηγαίνοντας σχολείο τι να δούμε!
Στον εξωτερικό τοίχο γραμμένα συνθήματα, ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !
Οι καθηγητές είναι αναστατωμένοι για τα «παλιόπαιδα» που γράψανε στους ωραίους ασβεστωμένους γαλανόλευκους ελληνοχριστιανικούς τοίχους τέτοια βάνδαλα συνθήματα !
Ο γυμναστής, με το παρατσούκλι «ο σπασίμπας» – γιατί έλεγε διαρκώς «σπάσε τη μέση σου» κ. α. με καταγωγή εκ Λακωνίας, επιλέγει εμένα και το Γιάννη να παραμείνουμε έξω από τα μαθήματα της πρώτης ώρας!
-Εσύ Παπαγιαννούλη και Παντερμαράκη, που είσαστε οι πιο ψηλοί, πάρτε αυτές τις μπαντανόβουρτσες και τους κουβάδες με ασβέστη και σβήστε γρήγορα τα συνθήματα!
Ξεκινάμε και μοιράζουμε τη δουλειά: Εγώ πήρα το ΨΩΜΙ και την ΠΑΙΔ και ο Γιάννης πήρε ΕΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Είχαμε τέτοια χαρά που δεν πήγαμε για μάθημα, ευγνωμονούσαμε τους «κομμουνιστάς» που γράψανε τα συνθήματα. Το τραβήξαμε κι όσο μπορούσαμε και φάγαμε τρεις ώρες !
Από την άλλη μέρα περιμέναμε όλο λαχτάρα να ξαναγράψουν οι «κομμουνισταί» και να χάσουμε μάθημα.
Ένα βράδυ που πήγαινα το σκύλο για βραδινή διούρηση βόλτα αργά – καθώς μας ξεκούφανε γέρος ων και η ουροδόχος του δεν κράταγε πολύ – περνάω από το σχολείο κατά τη μία η ώρα και τι να δώ!
Οι «Οι κακοί κομμουνισταί» γράφανε κάτι για πούντα, τούντα, φούντα κάπως έτσι μου φάνηκε ! Όλος χαρά τους φωνάζω:
-Αχ μπράβο παιδιά !
-Σκάσε ρε – μου απαντούν!
Την άλλη μέρα όλο χαρά αναλάβαμε με το Γιάννη την εξολόθρευση:
Εγώ έσβησα το ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ και ο Γιάννης ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Χάσαμε μόνο δύο ώρες, θα μπορούσαν οι «κομμουνισταί» να γράψουν βρε παιδί μου κάτι τις ακόμη !

Προηγούμενο άρθροΝεοελληνική Γλώσσα Α´ Λυκείου: Μόδα (Κριτήριο αξιολόγησης)
Επόμενο άρθροΗ κλασική παιδεία είναι ισχυρή
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.