Βρισκόμαστε στην Αλεξάνδρεια, το 70 μ.Χ.
Οι πιστοί στο ιερό του Απόλλωνα έχουν έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν την ιέρεια για να ανάψει την πυρά του βωμού και να ζητήσει την εύνοια των θεών.
Έχουν συγκεντρωθεί από όλα τα μέρη της Αιγύπτου μεταφέροντας συμβολικά δάφνη και ηλίανθους μαζί με τα τάματα σκοπεύοντας να του ζητήσουν ο καθένας την προσωπική του χάρη.
Το ιερό είναι άβατο για τους επισκέπτες, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο οι ιερείς. Η ιέρεια πλησιάζει το βωμό, ανάβει τη φωτιά στο εσωτερικό του βωμού και σε λίγο, με θεϊκή παρέμβαση ανοίγει αργά η μεγάλη θύρα του ναού τρίζοντας και αποκαλύπτοντας όπως κάθε χρόνο το θαύμα! – Η μεγάλη θύρα άνοιξε χωρίς παρέμβαση θνητού, και ανέδειξε για άλλη μία φορά τη θαυματουργή δύναμη του θεού Απόλλωνα !!
Όμως τώρα ας μεταφερθούμε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, να δούμε τι συμβαίνει.
Η θερμοκρασία του βωμού διαστέλλει τον αέρα (α) πάνω από κλειστό δοχείο νερού (b) , αυτό ξεχειλίζει (c) και απορρέει σε κάνιστρο (d), το οποίο βαραίνει και μέσω τροχαλίας τυλίγει σχοινιά (e), που περιστρέφουν τους κεντρικούς άξονες (f) και ανοίγει η θύρα!!
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί από ποιον άλλο από το λαμπρό μηχανικό και γνώστη των φυσικών αρχών Ήρωνα τον Αλεξανδρέα.
Ο Θεός της υποτιθέμενης εύνοιας προς το ιερό του Απόλλωνα λατρεύεται από τους πάντες οι οποίοι ως ευλαβείς πιστοί σπεύδουν να τον υπηρετήσουν !
Όταν τα μυστήρια στο εσωτερικό του ναού ολοκληρωθούν, σβήνει η φωτιά, πέφτει η πίεση, αναρροφάται το νερό από το κάνιστρο, μειώνεται το ελκτικό βάρος στον άξονα και τα θυρόφυλλα τρίζοντας ξανακλείνουν.
Στο εσωτερικό, οι θεραπαινίδες της ιέρειας μετρούν τα ασημένια τάματα!!

Προηγούμενο άρθροΚριτήριο αξιολόγησης:Οι νέοι στην εποχή της κρίσης
Επόμενο άρθροΑπό τον Φίλη στον Ζουράρι…
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.