Το πιο σπουδαίο όπλο καθοριστικό για την έκβαση του Β΄παγκοσμίου πολέμου ήταν το ραντάρ. Η ατομική βόμβα άλλωστε, ήλθε όταν ο πόλεμος είχε ήδη κριθεί και επέσπευσε τη λήξη. Και ο εφευρέτης του καθοριστικού όπλου ήταν Έλληνας και το όνομα αυτού: Παύλος Σαντορίνης !
Βρισκόμαστε στο 1936. Ο καθηγητής του Μετσόβιου πολυτεχνείου Παύλος Σαντορίνης επισκέπτεται το Βερολίνο για επιστημονική ενημέρωση. Η κατασκοπεία των Γερμανών γνωρίζει τις έρευνές του και επιστρατεύει μία καλλονή κατάσκοπο, ώστε με τη σαγήνη της να του υποκλέψει τα σχέδια του ραντάρ. Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο τον ενημερώνει μυστικά ότι υπάρχει σχέδιο υποκλοπής. Ο Σαντορίνης προλαβαίνει να δώσει ραντεβού στην καλλονή κατάσκοπο στο οποίο δεν πηγαίνει ποτέ.
Βρισκόμαστε στο ίδιο έτος.
Στο Παλαιό Φάληρο λειτουργεί αεροπορική βάση και ο Σαντορίνης διεξάγει επιτυχημένα πειράματα με το «εκατοστομετρικό» του ραντάρ το οποίο έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ιπτάμενων αντικειμένων διαστάσεων μικρότερων του μισού μέτρου.
Το Μάρτιο του 1937 στήνονται στο Παλαιό Φάληρο τα πρώτα ραντάρ καθώς και στη σχολή δοκίμων, όπου με άκρα μυστικότητα αναπτύσσεται το υπερόπλο για τα επόμενα δύο έτη.
Με ειδικής κατασκευής λυχνίες μικροκυμάτων επιτυγχάνεται αναγνώριση αεροπλάνων σε απόσταση 150 χιλιομέτρων !
Το γενικό επιτελείο ενημερώνει μυστικά επιτροπή βρετανικών αξιωματικών με πειράματα που διεξήχθησαν στη Μήλο, όπου το ραντάρ ανιχνεύει αεροπλάνο σε ύψος 160 χιλιομέτρων ! Το Ελληνικό επιτελείο τελικά παραδίδει τα σχέδια στους Βρετανούς αξιωματούχους.
Όταν επέκειτο η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, καταστράφηκαν όλες οι συσκευές και τα σχέδια για να μην πέσουν στον εχθρό.
Δύο χρόνια μετά, οι Βρεττανοί ανακοινώνουν ότι έχουν ανακαλύψει το υπερόπλο. Μόλις το 1962 τον αναγνωρίζουν τιμητικά για τη συμβολή του και όχι για την εξολοκλήρου ανακάλυψη.
Ο Σαντορίνης το 1936 εφευρίσκει και κατασκευάζει τον «ραδιοπυροσωλήνα» 8 χρόνια πριν τους Αμερικάνους που τον ονόμασαν 2ο μυστικό όπλο της Αμερικής !
Το 1942 εφευρίσκει τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο καθοδήγησης πυραύλου έναντι εχθρικού, εννέα χρόνια πριν τους Αμερικάνους που τον κατοχύρωσαν δικό τους το 1951 !
Μετά το 1968 και αδιαφορώντας πλήρως για τις κατασκοπευτικές διαρροές των εφευρέσεων του σαγηνεύεται αποκλειστικά από τη Φυσική, όπου διατυπώνει θεωρίες «πολλαπλών μικροεκρήξεων» δημιουργίας σύμπαντος καθώς και με τη «φθίνουσα εντροπία» του σύμπαντος.
Οι μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Σαντορίνης στο τέλος της ζωής τους ματαλαμβάνουν κοινωνία συμπαντικών διαστάσεων κι ας είναι αφανείς…

Προηγούμενο άρθροΗθικά Νικομάχεια(Μεταφράσεις από το Βιβλίο Καθηγητή)
Επόμενο άρθροΞενοφῶντος, Κύρου Ἀνάβασις 7.1.32-35
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.