Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: “Κική Δημουλά και Anise Koltz, δύο μεγάλες φωνές της ευρωπαϊκής ποίησης: οι λέξεις τους επί σκηνής”. Η εκδήλωση θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής»

Με τη συμμετοχή της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

Αυτή η βραδιά θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε την ποιήτρια του Λουξεμβούργου Anise Koltz, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός νέου τόμου της σειράς Ποίηση του εκδοτικού οίκου Gallimard (Somnambule du jour) όπου παρουσιάζεται επιλογή ποιημάτων της.

Η Anise Koltz γεννήθηκε στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και εκεί ζει πάντα, στην πολυαγαπημένη της πατρίδα. Εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής στον τελευταίο πόλεμο υποχρεώνεται να στραφεί προς τον γερμανικό πολιτισμό. Τα πρώτα της λοιπόν βιβλία εκδίδονται στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Όμως από τη δεκαετία του ’80 γράφει πλέον μόνο στα γαλλικά.

«Η γλώσσα μας είναι ιερή. Ας την προστατεύουμε, ας την προσέχουμε σαν μια φωτιά που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ γιατί είναι αυτή που πρέπει να φωτίσει τον κόσμο.»

Η Anise Koltz έρχεται να μοιραστεί το υψηλό της όραμα για την αποστολή της λογοτεχνίας με την ποιήτρια Κική Δημουλά, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Η Δημουλά είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί πολλές φορές από την ελληνική πολιτεία (Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της το 2010) και από την Ακαδημία Αθηνών (Αριστείο των Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της το 2001) ενώ το 2009 της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Έχει υπογράψει 13 ποιητικές συλλογές και 4 δοκίμια. Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα αφού έχει μεταφραστεί μεταξύ άλλων στα γαλλικά, στη συλλογή Ποίηση του οίκου Gallimard.

Αυτή η εξαιρετική συνάντηση, την οποία θα συντονίσει η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, θα διανθιστεί με εικόνες από ντοκιμαντέρ και με μουσικές εκτελέσεις από την Carole Hecker-Biever (κλαρινέτο) και την Ευγενία Βοτανοπούλου-Ιατρού (πιάνο).

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα | Υπουργείο Πολιτισμού του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα

Ελεύθερη είσοδος
Ταυτόχρονη μετάφραση

www.ifa.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.