Βρισκόμαστε στο 1975


Παρακολουθώ ανελλιπώς Αγγλικά σε ένα από τα λίγα φροντιστήρια του Παλαιού Φαλήρου. Παρακολουθώ εντατικά θερινά, εντατικά χειμερινά και έχω πήξει γενικώς. Η άξια ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου της οδού Σειρήνων με έχει για ένα από τους πιο αγαπημένους μαθητές γιατί οργώνω τα αγγλικά πτυχία.

Όμως στα παρασκήνια του φροντιστηρίου βρίσκεται ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας, ο οποίος δεν διδάσκει Αγγλικά, αλλά διδάσκει:
Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ρωσικά, Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική !, Computers !

Είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από το σύζυγο, Γερμανικά, Αρχαία, Μαθηματικά και ολίγη πληροφορική ! Το φροντιστήριο, που απεικονίζεται σε φωτογραφία της εποχής, Διέθετε άκουσον – άκουσον ξηρογραφικόν μηχάνημα φωτοαντιγραφής και το πιο φοβερό που ανατριχιάζω μόνο που το σκέπτομαι: Διέθετε εν έτει 1975 προσωπικό υπολογιστή ! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πλακέτα εξ Ιταλίας, ένα πληκτρολόγιο και μία τηλεόραση. Το συναρπαστικό με την πανγλωσσική του δεινότητα ήταν, ότι μας ανέφερε τη Λατινική ή Ελληνική ρίζα μιας λέξης και την επαναλάμβανε σε όλες τις γλώσσες !

Το να βρίσκομαι στο χώρο και να συνομιλώ με τον υπερφροντιστή σκιώδη ήρωα, ήταν για μένα παράθυρο στη μόρφωση, στην επιστήμη, στη φιλοσοφία, στην τεχνολογία.
Ο υπερφροντιστής διέθετε πάνω από τις μισές ώρες των μαθημάτων για να μας πει ευφάνταστες ιστορίες από τη Γερμανία που σπούδασε χημικός μηχανικός. Μπορούσε να σου απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία, όπως το τι είναι το βόρειο σέλας μέχρι το κυνήγι μαγισσών στο μεσαίωνα ! Πάντα πήγαινα μισή ώρα νωρίτερα στα μαθήματα για να βρω την ευκαιρία να του θέσω ερωτήματα.

Η κατάστασή μου επιδεινώθηκε όταν καψουρεύτηκα χοντρά μία συμμαθήτρια των αγγλικών, οπότε ο χώρος έγινε για μένα ένα είδος ναού ! Στην περίοδο των προαγωγικών εξετάσεων, παρακολουθούσα επιπλέον ολίγα μαθηματικά, φυσική, χημεία, Αρχαία.
Πάντα θα υμνώ τον μακαρίτη υπερφροντιστή που απεδήμησε προ ολίγων ετών, καθότι μου δίδαξε την αγάπη για την επιστήμη, για τις γλώσσες και την τεχνολογία.

Μου δίδαξε τη διαθεματικότητα, τη διεπιστημονικότητα, τους ανοικτούς ορίζοντες σκέψης, το μεγαλείο της νόησης ! Την αγάπη αυτή που μου μετέφερε ο υπερφροντιστής, πέρα από οποιοδήποτε πτυχίο και πιστοποίηση δεν μου τη μετέφερε έκτοτε στο βαθμό αυτό κανένας πιστοποιημένος ! Περιττεύει φυσικά να αναφέρω, ότι μου μετέφερε την αγάπη για το φροντιστήριο…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.