Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. “ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ” οργανώνει στο πλαίσιο των παιδαγωγικών εργαστηρίων επιμορφωτικό σεμινάριο 6 ωρών με θέμα: “Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές δημιουργίας και αξιολόγησης του μαθητικού κειμένου”. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 και 23 Νοεμβρίου 2016, ώρα 6.00-9.00 μ.μ. στο γραφείο του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ, Μπρούφα 12. Προθεσμία υποβολής δηλώσεων μέχρι Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

 

1η συνάντηση:

Μικρή θεωρητική παρουσίαση του αντικειμένου και κατάθεση προτάσεων για την υιοθέτηση της δημιουργικής γραφής στη μαθησιακή διαδικασία. Έμφαση στη σύνδεση της δημιουργικής γραφής με τα φιλολογικά αντικείμενα: λογοτεχνία, γλώσσα, αρχαία ελληνικά (και λατινικά, αν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον). Ειδικό βάρος στις ιδιαιτερότητες του ποιητικού κειμένου σε τρεις άξονες:

α) κατανόηση δομικών στοιχείων και υιοθέτηση τεχνικών του ποιητικού λόγου β) προσαρμογή σε κλειστές φόρμες και ήχους και γ) ανάπτυξη περιεχομένου σε ποιητικό λόγο.

Θα παρουσιαστούν μορφολογικά, δομικά και γλωσσικά εργαλεία και τεχνικές της δημιουργικής γραφής που οδηγούν στη δημιουργία ποιητικού κειμένου, μέσα από εργαστηριακά παραδείγματα και ασκήσεις.

Στόχος δεν είναι η όξυνση των ποιητικών ικανοτήτων των επιμορφούμενων, αλλά η εξοικείωση με τη μεθοδολογία, ώστε να μπορεί η δημιουργική γραφή να μεταφερθεί στην τάξη με έγκυρες επιστημονικά μεθόδους.

2η συνάντηση:

Στη δεύτερη συνάντηση απαντούμε κατά το δυνατόν στην πιο συχνά εκδηλούμενη αμηχανία των εκπαιδευτικών: πώς θα αξιολογηθεί το μαθητικό κείμενο. Μέσα από παραδείγματα, λάθη, διορθώσεις κ.λπ. ο εκπαιδευτικός θα αποκτήσει κριτήρια εκτίμησης του κειμένου, ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει τον μαθητή σε δεύτερη γραφή και εν τέλει σε ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Οπωσδήποτε 2 σεμινάρια δεν είναι αρκετά για την πλήρη κάλυψη του αντικειμένου. Απαιτείται ευρύτερη επιστημονική κατάρτιση, εντατική άσκηση και γενικότερη επαφή με το βίωμα της ποίησης.

Αλίκη Συμεωνάκη,  καθηγήτρια Φιλόλογος (1ο Πειραματικό ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος»),  ΜΑ στην κλασική φιλολογία,  PHD στη δημιουργική γραφή ποιητικού κειμένου, εκπονήτρια του Προγράμματος Σπουδών για τη Δημιουργική Γραφή (ΙΕΠ 2015), συνεργάτις του ΙΕΠ για τη δημιουργία του Οδηγού του Εκπαιδευτικού (ΙΕΠ 2015), συντονίστρια της δημιουργίας του βιβλίου του Εκπαιδευτικού «Δημιουργική Γραφή – Οδηγίες Πλεύσεως» (2012) για το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Μίμη Σουλιώτη

     ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.