Η 10η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας, ΑΓΩΝ που φέτος συμπληρώνει τα είκοσι χρόνια του θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με τίτλο 20 χρόνια από το Εφήμερο στο Διαρκές, προβάλλοντας 103 ταινίες από 17 χώρες. Οι ταινίες χωρίζονται σε 6 θεματικές ενότητες: Αρχαιολογία, Πειραματική Αρχαιολογία-Κεραμική, Εθνογραφία-Λαογραφία, Εκπαίδευση, Έλληνες Μια φορά κι Έναν Καιρό και Πάντα, και Ρεπορτάζ.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συμμετέχει με τις ταινίες «Αγών» όπου και ανοίγει το Φεστιβάλ και την ταινία «Σεφέρης – Διαμαντής: Ο κόσμος της Κύπρου», στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ, σε συμπαραγωγή με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου .

Η ταινία «Αγών»(24’, 2005) περιηγείται τα εκθέματα μιας μοναδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανατρέχει στους επίσημους και καθημερινούς σωματικούς και πνευματικούς αγώνες των Ελλήνων από το Μύθο ως την Κλασική Αρχαιότητα. Αναπολεί και εμβαθύνει στο νόημα της αγωνιστικής που ήταν η ουσία της ελληνικής σκέψης απέναντι στη Ζωή και το Θάνατο.

Η ταινία «Σεφέρης – Διαμαντής : Ο κόσμος της Κύπρου» (26’, 2012) παρακολουθεί τη φιλική σχέση του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και του σπουδαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή με κοινό στοιχείο την αναζήτηση της ελληνικότητας και της αυθεντικότητας, στοιχεία που ενσωματώνονται μ΄ έναν θαυμαστό τρόπο στον κόσμο της Κύπρου. Για τον Σεφέρη η Κύπρος υπήρξε ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργούσε ακόμη, ένας τόπος «φωνή πατρίδας», ενώ για τον Διαμαντή ήταν ο τόπος που έτρεφε τη ζωγραφική του. Μέσα από την καταγραφή της επικοινωνίας, της κοινής περιδιάβασης στο νησί και του έργου τους δεν ανιχνεύεται μόνον η γένεση των κυπριακών ποιημάτων του Σεφέρη και της εμβληματικής ζωγραφικής του Διαμαντή, αλλά αναπόφευκτα και η ταραγμένη ιστορία του νησιού κυρίως στην κρίσιμη δεκαετία του 1950 με την Αγγλοκρατία, την εξέγερση και την ανεξαρτησία, περιπέτεια στην οποίαν άλλωστε ο Σεφέρης είχε εμπλακεί και ως διπλωμάτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.