Νεοελληνική Γλώσσα Α´ Λυκείου – Θεωρία

Κατεβάστε το αρχείο:Ιδίωμα, διάλεκτος, ιδιωματισμός, ιδιωτισμός

Ιδίωμα

Η γεωγραφικά διαφοροποιημένη χρήση μιας γλώσσας, η τοπική διάλεκτος ορισμένης περιοχής(ντοπιολαλιά) π.χ. κρητικά, χιώτικα

Διάλεκτος

Γλωσσική ποικιλία ομιλητών συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής που διαφέρει από την επίσημη μορφή της γλώσσας σε στοιχεία φωνολογικά, γραμματικής και λεξιλογίου (τσακωνική, ποντιακή, καππαδοκική, κατωιταλική και καταχρηστικώς κρητική και κυπριακή). Ο όρος διάλεκτος (γεωγραφική ή κοινωνική) χρησιμοποιείται για ποικιλίες που δεν έχουν παγιωμένη γραπτή μορφή ή παράδοση, δεν επιτελούν δημόσιες και επίσημες λειτουργίες και δεν διδάσκονται στην εκπαίδευση (λειτουργική διαφοροποίηση).

Ιδιωτισμός

Είναι κάθε λεξιλογική φράση της κοινής Ελληνικής, που αποτελεί ιδιαίτερη έκφραση με μεταφορική συνήθως σημασία(π.χ. τρώει ξύλο, άρον άρον)

Ιδιωματισμός

Είναι κάθε γλωσσικό στοιχείο (φωνητικό, γραμματικό, συντακτικό, λεξιλογικό) που αναφέρεται σε γλωσσικό ιδίωμα ή διάλεκτο της Ελληνικής (π.χ. με δίνει αντί μου δίνει, κένωσε στο πιάτο αντί βάλε στο πιάτο)


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.