Οι πολυδιάστατες δράσεις του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, τα βασικά ευρήματα της 3ετούς υλοποίησής του, αλλά και προτάσεις για τη συνέχιση και εξέλιξή του, αποτέλεσαν την κεντρική θεματολογία συνέντευξης τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ).

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Ιωάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ και ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου, Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του ΥΠΠΕΘ, έκαναν αναφορά στον ρόλο του σχολείου ως ενός βασικού φορέα αγωγής και κοινωνικοποίησης των νέων που οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας τους.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΠΕΘ τόνισαν ότι τα αποτελέσματα από τα 3 έτη υλοποίησης του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη παρέμβασης και παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό για καινοτόμες και στοχοποιημένες δράσεις. Για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους δράσεις απαιτείται η συνεργασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και η στήριξη της Πολιτείας, με στόχο να αναβαθμιστεί ο ρόλος του σχολείου, να προωθεί η αξία της Φυσικής Αγωγής, και να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι ώστε να διαμορφώσουν υγιεινές συνήθειες, στάσεις και συμπεριφορές.

Επιπλέον, ο κ. Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διαιτολογίας-Διατροφής και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, παρουσίασε συνοπτικά την 4ετή πορεία του προγράμματος, με αναφορά στους άξονες υλοποίησής του, τις δράσεις του, τα αποτελέσματά του, την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τον προγραμματισμό αναφορικά με την εξέλιξη και βελτίωσή του για τα επόμενα έτη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Συντώσης: «Ένα μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον σωματικό βάρος, μη ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης. Βασικός στόχος του ΕΥΖΗΝ είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την υγεία των μαθητών μέσα από τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας ως εφόδιο τη μέχρι τώρα εμπειρία, ο σχεδιασμός νέων δράσεων παρέμβασης για την προάσπιση της υγείας των παιδιών της χώρας αποτελεί άμεση προτεραιότητα του προγράμματος.».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Τάμπαλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, παρουσίασε τις σύγχρονες νόρμες φυσικής κατάστασης παιδιών και εφήβων, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από επεξεργασία των επιδόσεων φυσικής κατάστασης ενός πανελλήνιου δείγματος μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη και δημοσιεύθηκαν προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Sport Science.

Η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των παιδιών είναι μεγάλης σημασίας από πλευράς δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ισχυρό δείκτη της σκελετικής, μεταβολικής και καρδιαγγειακής τους υγείας. Όπως, χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τάμπαλης, «η αξιολόγηση αυτή μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με την αξιοπιστία που προσφέρουν οι νέες νόρμες φυσικής κατάστασης», οι οποίες είναι διαθέσιμες προς όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ.

Προς δημοσιογράφους, ΜΜΕ:

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

 

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Ε-mail: [email protected]

Facebook

Newsletter

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.