ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ RODERICK BEATON (ΚΑΤΟΧΟΥ ΕΔΡΑΣ ΚΟΡΑΗ ΣΤΟ KING’S COLLEGE ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ)
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν ότι ο κ. Roderick Beaton, Καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κάτοχος της έδρας Κοραή στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου), θα δώσει διάλεξη το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ. στο Ναύπλιο, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος με τίτλο: Ήταν  “μνημονιακός” ο Λόρδος Μπάιρον; Η πραγματική συμβολή του Άγγλου ποιητή στον Αγώνα του 1821.
Η διάλεξη θα γίνει στα ελληνικά. Τον προσκεκλημένο θα καλωσορίσουν ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΣΦΑ, κ. Νικόλαος Μπουμπάρης.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή:
Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία. Από το 1988 έως τη συνταξιοδότησή του κατείχε την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Μεταξύ άλλων, κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του: Εισαγωγή στη Νεότερη
Ελληνική Λογοτεχνία ( εκδ. Νεφέλη 1996), Ειώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο (εκδ. Ωκεανίδα 2003), Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Ο πόλεμος του Μπάιρον: Ρομαντική εξέγερση, Ελληνική επανάσταση ( εκδ. Πατάκης 2015).

Περίληψη της διάλεξης:

Πώς επηρέασε η παρέμβαση του διάσημου Λόρδου Μπάιρον στην Επανάσταση, την πορεία της ιστορίας της Ελλάδας; Και γιατί έχει σημασία ακόμα και σήμερα; Πέρα από τους γνωστούς μύθους γύρω από το πρόσωπο και τη ρομαντική αυτοθυσία του ποιητή, η ομιλία εξετάζει τα πραγματικά κίνητρα που ώθησαν τον Μπάιρον προς τον ελληνικό Αγώνα και την πραγματική (και πραγματιστική) πολιτική του όταν έφτασε στο Μεσολόγγι στα τέλη του 1823. Προτείνεται ότι η νηφάλια πολιτική κρίση του Μπάιρον, οι επιλογές που έκανε και η τεράστια επίδραση που άσκησε η διασημότητα που είχε, συνέβαλαν πράγματι στην έκβαση της Επανάστασης. Η πραγματική σημασία της παρέμβασής του στον αγώνα των Ελλήνων δεν ήταν ούτε στρατιωτική ούτε απλά συμβολική. Ήταν πολιτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.