Σήμερα 5 Οκτωβρίου, η παγκόσμια κοινότητα τιμά τον/την εκπαιδευτικό  γιορτάζοντας  την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, γυναικών και ανδρών, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων, στη διάπλαση των αυριανών πολιτών και επομένως στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία της εποχής μας, που η οικονομική κρίση μαστίζει τις κοινωνίες μας και πλήττει τα ασθενέστερα κυρίως κοινωνικά στρώματα, ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ξεπέρασμα της κρίσης.  Η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται πρωτίστως από τον/την εκπαιδευτικό, από την έμπνευση , το μεράκι και την ενεργό συμμετοχή του/της. Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να πράττει ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρει στους/στις εκπαιδευτικούς τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου τους.

Η σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου μας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και εκλογικευμένα οι εκπαιδευτικές δομές αποτυπώνεται ήδη στην προσπάθειά μας  να στελεχωθούν έγκαιρα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με το απαραίτητο προσωπικό,  προσπάθεια που αποφέρει ήδη καρπούς. Ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, ο περιορισμός του εξεταστικού φόρτου  και ο  εξορθολογισμός της ύλης των μαθημάτων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο ουσιαστική, ενδιαφέρουσα και δημιουργική,  τόσο για τους/τις εκπαιδευτικούς  όσο και για τους/τις μαθητές/τριες.

Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στους/στις εκπαιδευτικούς, διασφαλίζοντάς τους ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας, αλλά και την κατάλληλη παιδαγωγική στήριξη  στο δύσκολο έργο τους, με  προγράμματα επιμόρφωσης  και άλλα μέτρα που σχεδιάζονται και σύντομα θα υλοποιηθούν. Γιατί η στήριξη και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τους/τις εκπαιδευτικούς είναι στήριξη και έμπρακτο ενδιαφέρον για τους/τις μαθητές/τριες και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.