oi xamenes paneselinoiΠόσο σπουδαία θα είναι η αποψινή πανσέληνος στη ζωή μας ; Πόσο σπουδαίες ήταν οι πανσέληνοι της ζωής μας ; Γιατί ταραζόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε την πανσέληνο, ειδικά στους Αυγουστιάτικους μήνες ; Γιατί μας γοητεύει το ολόγιομο φεγγάρι και όχι το φεγγάρι επτά ημερών ; Γιατί υπήρξαν τόσοι θρύλοι σχετικά με ερωτικές υποσχέσεις, με λυκανθρώπους, με επιληψίες, με μαγεία, με παλίρροιες και αλλαγή συμπεριφοράς ;

1. Παλίρροιες: Κατά τη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη ευθυγραμμίζεται με τη Γη και τον Ήλιο έχοντας τη Γη ανάμεσα. Επιπλέον, βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη. Κατά τη φάση της νέας Σελήνης και πάλι ευθυγραμμίζεται, με τη Σελήνη ανάμεσα. Αυτή η βαρυτική διαφοροποίηση είναι σημαντική για τη δημιουργία των παλιρροιακών φαινομένων αλλά εντελώς ασήμαντη στην έλξη των υγρών του ανθρωπίνου σώματος, καθώς υπολογιζόμενη, δίνει αποτέλεσμα μικρότερο από τη βαρυτική έλξη μιας καρέκλας στο σώμα μας. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι, ότι το σώμα μας έχει τυχαίους προσανατολισμούς στο χώρο.

2. Επιληψία: Η επιληψία στο Μεσαίωνα αναγόταν όχι στις ηλεκτρικές εκφορτίσεις του εγκεφάλου, αλλά στη μαγεία και τη δαιμονοκαταληψία. Οι «Σεληνιασμένοι» σε μία έρευνα του περιοδικού «επιληψία» του 2004 έδειξε ότι δεν υπάρχει κανείς συσχετισμός μεταξύ φάσεων της σελήνης και επιληπτικών κρίσεων.

3. Έμμηνη ρύση: Μία μελέτη του 1980 σε 312 γυναίκες από το γυναικολόγο Winnifred B. Cutler που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstretics & Gynecology αναφέρει μέσο χρόνο εμμήνου ρύσεως τις 28 ημέρες σε αντίθεση με το σεληνιακό κύκλο των 29,5 ημερών και επιπλέον καμία σχέση με τις σεληνιακές φάσεις.

Προσωπική μου άποψη, είναι ότι διατηρούμε εκείνα τα γονίδια που εξελίχτηκαν σύμφωνα με τις φάσεις της Σελήνης με τον εξής τρόπο:

1. Οι μεγάλες βραδινές επιθέσεις πειρατών, στρατών, εγκληματιών σε όλους τους αιώνες γίνονταν με το φως της πανσελήνου.

2. Οι μεγάλες φυγές, δραπετεύσεις, μεταναστεύσεις, ομοίως επέλεγαν το φως της πανσελήνου για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα.

3. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνους στο βόρειο ημισφαίριο και σε καλύβα προσανατολισμένη μεσημβρινώς, προσέφερε στον πρωτόγονο πρόγονο καλύτερη δυνατότητα για νυχτερινή εργασία και προετοιμασία κυνηγιού.

4. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος ομοίως δημιουργούσε καλύτερο καρτέρι και καραούλι κυνηγιού στις πρωτόγονες φυλές.

Σήμερα υπάρχει η μεγάλη ερωτική αναστάτωση της πανσελήνου ομοίως, καθώς τα ερωτευμένα άτομα, μεταφέρουν το γονίδιο των Σαιξπηρικών Ουγενότων και Καπουλέτων και την κλοπή της αγαπημένης υπό το φως του φεγγαριού !
Η επιστήμη τελικά, δεν θα μπορέσει να απαντήσει ποτέ σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: Τι είναι αγάπη και τι έρως !

Προηγούμενο άρθροΜετατροπή των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια
Επόμενο άρθροΟ αριθμός εισακτέων ανα κατηγορία στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.