ekpaΔόθηκε στη δημοσιότητα ο πίνακας κατάταξης των πανεπιστημίων διεθνώς που καταρτίζεται ετησίως από την Shangai Ranking Consultancy και είναι ευρύτερα γνωστός ως κατάταξη της Shangai ή αλλιώς ως σύστημα Academic Ranking of World Universities (ARWU):


Το ΕΚΠΑ διατηρεί τη δυναμική του και κατατάσσεται σταθερά στις θέσεις από 301 έως 400. Μάλιστα σε επιμέρους τομείς η κατάταξη είναι σε ακόμα υψηλότερες θέσεις: στην Ιατρική και Φαρμακευτική από 101 έως 150, στη Φυσική ομοίως από 101 έως 150 και στην Πληροφορική από 151 έως 200, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.

Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα συστήματα κατάταξης από το σύνολο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία σύμφωνα με το International Handbook of Universities (International Association of Universities), ξεπερνούν τις 18.000 παγκοσμίως, ξεχωρίζουν τα καλύτερα 1.000 ή 4.000 Ιδρύματα (1η φάση αξιολόγησης) και κατόπιν προχωρούν στις τελικές κατατάξεις (2η φάση αξιολόγησης) σε έναν πιο σύντομο κατάλογο 500 ή 1.000 Ιδρυμάτων, δηλαδή κατάταξη μεταξύ των ήδη επιλεγμένων ως καλύτερων παγκοσμίως.

Επομένως, όσα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εμφανίζονται στους τελικούς καταλόγους κατάταξης συγκαταλέγονται στο 5% περίπου των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο.

Οι αξιολογήσεις από την Shangai Ranking Consultancy ξεκίνησαν από το 2003 και ανανεώνονται σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αξιολογούνται συνολικά τα καλύτερα 1.200 Πανεπιστήμια σε ετήσια βάση, επί του συνόλου των 18.000 Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, και δημοσιεύεται η κατάταξη των 500 πρώτων.

Τα πανεπιστήμια βαθμολογούνται με μία σειρά δεικτών ακαδημαϊκής ή ερευνητικής επίδοσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται:

1. η βράβευση με βραβείο Nobel ή αντίστοιχο θεματικό βραβείο,

2. η ύπαρξη ερευνητών με υψηλό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών,

3. η δημοσίευση στις διεθνούς κύρους επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature ή Science,

4. η καταχώρηση δημοσιεύσεων σε κύριες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και

5. η κατά κεφαλήν ακαδημαϊκή επίδοση του ιδρύματος.

Αν συνυπολογίσουμε τη δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια (τακτικές πιστώσεις, Π.Δ.Ε., κονδύλια για την έρευνα), σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα, όπως π.χ. η αφυπηρέτηση πολλών μελών Δ.Ε.Π., τότε αυτές οι κατατάξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ειδικότερα, πρέπει να αποδοθούν, όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, κυρίως στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, διδασκόντων, φοιτητών και αποφοίτων.

Βεβαίως, είναι γνωστοί και σεβαστοί οι προβληματισμοί που εκφράζονται και οι ενστάσεις που προκύπτουν σχετικά με τα συστήματα διεθνών κατατάξεων και τα επιμέρους κριτήριά τους. Για παράδειγμα, εκφράζεται συχνά ο προβληματισμός ότι στις παγκόσμιες βιβλιομετρικές αναλύσεις δεν εκπροσωπούνται επαρκώς οι τέχνες και αρκετές από τις ανθρωπιστικές σπουδές, ή ότι η δημοσίευση στις διεθνούς κύρους επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature ή Science δεν καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία.

Σε κάθε περίπτωση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, οφείλει να αναδεικνύει τη σταθερή πορεία του διεθνώς, παρά τα ευρύτερα προβλήματα που υπάρχουν και τις ενστάσεις που εκφράζονται. Κυρίως, όμως, θεωρούμε ότι μπορεί μέσα από το έργο του να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και να αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα στην πορεία της σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.