ekpaΤο διάστημα από 9 έως και 11 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ και στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας η 17η ετήσια συνάντηση των φορέων – μελών του Δικτύου για την Ευρωπαϊκή Ακαδημαϊκή Κληρονομιά UNIVERSEUM. Ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (11-13 Ιουνίου 2015), η φετινή συνάντηση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης με θέμα: «Συνδέοντας τις συλλογές» (Connecting Collections). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών συλλογών και Μουσείων 20 χωρών. Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσωπήθηκε με εισηγήσεις από την κα Μάρλεν Μούλιου (λέκτορα μουσειολογίας, Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και τους κ. Ε. Παπούλια, Μ. Πήχου και Φ. Τσίτου από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κυρία Μ. Μούλιου παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «University museum collections as cultural teasers, university students as museum ambassadors and mediators», ενώ οι κ. Ε. Παπούλιας, Μ. Πήχου και Φ. Τσίτου παρουσίασαν την εισήγηση με θέμα «Connecting collections with digital storytelling: a pilot project for the Athens University History Museum». Επίσης, οι κ. Κ. Tσιάμης, Γ. Βρυώνη, Α. Τσακρής από το Τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τους κ. Ε. Παπούλια, Ειρ. Σαββανή και Φ. Τσίτου από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχαν με την επιτοίχια ανακοίνωση «Re-discovering the disease: from a biological phenomenon to cultural knowledge for the visitors of the Athens University History Museum visitors».

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αναδείχθηκαν ποικίλες και σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά μουσεία για την ερμηνεία των συλλογών τους και τη μετάδοση των στοιχείων τους στο κοινό. Επίσης, επισημάνθηκαν οι κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια αλλά και οι προκλήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν για την καλύτερη ανάδειξη της ακαδημαϊκής κληρονομιάς. Για παράδειγμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ψηφιοποίησης των πανεπιστημιακών συλλογών και μάλιστα με την δημιουργία ενός κοινού οδηγού ολοκληρωμένης ψηφιοποίησης που θα ισχυεί για όλα τα μέλη του UNIVERSEUM. Οι σύνεδροι κατά τις εργασίες του συνεδρίου επισκέφτηκαν Μουσεία και Συλλογές των Πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και της Ουτρέχτης στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης για τα πρότυπα που ακολουθούν οι Ολλανδοί συνάδελφοι στον τομέα των μουσείων τους.

Τέλος, στην κατάληξη του συνεδρίου μετά τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ανακοινώθηκε ότι η 18η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2017 και ότι το θέμα της Ημέρας Ευρωπαϊκής Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς για το 2016 θα είναι: «Η Πανεπιστημιακή Κληρονομιά στον Πόλεμο» (University Heritage at War).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.