na skeftesai, na aisthanesai, na akousΉταν χειμώνας του 2013, όταν με προσέγγισε ο δευτεροετής τότε φοιτητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πυθαγόρας Ελευθεριάδης, και μου ζήτησε να μου δώσει ένα κείμενο που είχε γράψει με τίτλο “Αν” να το αναδημοσιεύσω στον “Φιλολογικό Ιστότοπο”. Το κείμενο ενθουσίασε τόσο εμένα όσο και τους αναγνώστες της σελίδας. Θυμάμαι ακόμα μια χαρακτηριστική ατάκα: «Ο μικρός έχει ταλέντο”. Από τότε ακολούθησαν πολλά κείμενα το ίδιο εμπνευσμένα, το ίδιο αξιόλογα μέχρι να φτάσουμε στην 23η Ιουνίου που πολλά από αυτά τα κείμενα αποτέλεσαν τη βάση του βιβλίου “Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, ν᾽ ακούς” του Πυθαγόρα Ελευθεριάδη. Καμιά φορά οι δαιδαλώδεις και σκοτεινοί ατραποί του διαδικτύου, με την απρόσωπη επικοινωνία, σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους. Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ σήμερα στη σελίδα μου τον Πυθαγόρα Ελευθεριάδη.

Κατ᾽ αρχάς πες μου κάποια πράγματα για το ποιος είναι ο Πυθαγόρας.
Είναι ένας άνθρωπος που ελπίζει, που ονειρεύεται, που γράφει και που εμπνέεται από τα μικρά πράγματα της ζωής. Απόφοιτος φιλολογίας του ΑΠΘ, με έναν χρόνο σπουδές ψυχολογίας στην Ακαδημία Πολιτών των Ιωαννίνων. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να σπουδάσω ψυχολογία μετά το πρώτο μου πτυχίο.
Από ποια ηλικία ξεκίνησες το γράψιμο;
Νομίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τις μικρές εκθέσεις του σχολείου και από τις κρυφές ιστορίες που έγραφα στο τετράδιο μου και τις κρατούσα μόνο για εμένα. Είχα γράψει κι ένα βιβλίο στην πρώτη γυμνασίου, που με τη βοήθεια των γονιών μου εξέδωσα 150 αντίτυπα.
Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.
Το βιβλίο περιέχει τα πιο αντιπροσωπευτικά κείμενα του blog μας, που ονομάζεται “Πυθαγόρειο Θεώρημα”. Μέσω αυτού ελπίζω να προβληματιστούν οι αναγνώστες, να συγκινηθούν και να αναθεωρήσουν. Περιλαμβάνει καινούργια κείμενα που δεν είχαμε δημοσιεύσει ποτέ πριν. Η τρίτη κατηγορία “Να ακούς” φιλοξενεί τρία κείμενα πτυχιούχων φιλολόγων.Γι’αυτό έχει αυτή την ονομασία.Η κατηγορία “Να σκέφτεσαι” περιλαμβάνει κείμενα που πραγματεύονται θέματα ρατσισμού, απώλειας. Προβλήματα και σκέψεις που αφορούν τη ζωή όλων των ανθρώπων και που θα τους απασχολούν και μετά από χρόνια.Η δεύτερη κατηγορία “Να αισθάνεσαι” αφορά τον έρωτα, το συναίσθημα, την αγάπη, τις μοιραίες συναντήσεις.
Πώς προέκυψε η ιδέα να εκδόσεις τα κείμενα σου σε βιβλίο;
Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία πολλών αναγνωστών μας να έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τα κείμενα συλλογικά χωρίς να τα αναζητούν στο διαδίκτυο. Όντας παραδοσιακός θεωρώ πως τα γραπτά μένουν και ο κόσμος θα μπορεί να ευχαριστηθεί καλύτερα διαβάζοντας κείμενα μέσω ενός βιβλίου.
Σκέφτεσαι να υπάρξει και συνέχεια;
Αν όλα πάνε καλά και αφού ακούσω τις κριτικές, ναι, θα ήθελα να υπάρξει συνέχεια. Η ζωή πάντα σου δίνει έμπνευση, γι’ αυτό θεωρώ πως θα υπάρξει δεύτερο μέρος.Βέβαια σκέφτομαι ήδη τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος.
Πώς μπορούν να προμηθευτούν οι βιβλιόφιλοι το βιβλίο σου;
Από τα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πρωτοπορία.Επίσης μπορούν, όσοι επιθυμούν να το διαβάσουν, να απευθυνθούν στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους (σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας) και να το παραγγείλουν χωρίς έξοδα αποστολής.Η άλλη επιλογή είναι η ηλεκτρονική παραγγελία στον ακόλουθο /react-text σύνδεσμοhttp://iwrite.gr/bookstore/nanana/#comment-535
Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την εποχή μας αντιπνευματική. Επιπλέον βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας λόγω οικονομικής κρίσης. Δώσε ένα καλό λόγο στους αναγνώστες να αγοράσουν και να διαβάσουν το βιβλίο σου.
Δεν θεωρώ πως η εποχή μας είναι αντιπνευματική.Θεωρώ πως εξωτερικοί παράγοντες αποπροσανατολίζουν τους βιβλιοφάγους.Γι’ αυτό το βιβλίο πιστεύω πως μπορεί να τους αφυπνίσει και να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη ζωή τους και τις διαπροσωπικές σχέσεις τους.Το βιβλίο, λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρώ πως είναι πολύ οικονομικό.Ο λόγος που πιστεύω πως πρέπει ο κόσμος να διαβάσει το βιβλίο είναι ότι δεν θα το διαβάσει μία φορά.Κάθε φορά που διαβάζω τα κείμενα σκέφτομαι διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικούς ανθρώπους εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που δεν είχα σκεφτεί στην αρχή.Το βιβλίο εντάσσεται στην κατηγορία “Αυτοβελτίωση” οπότε νομίζω πως η λέξη αυτή και μόνο είναι ένα καλό κίνητρο για να ωθήσει τον κόσμο να το διαβάσει.

Πυθαγόρα σ᾽ ευχαριστώ

Σε ευχαριστώ κι εγώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.