omorfia ElladasΌπου κι αν ταξιδέψεις… ομορφιά και ιστορία σαν της Ελλάδας… δεν πρόκειται να βρεις!
Τρίμηνη στροφή στα καλύτερα, γι’ αυτή τη στήλη, εν όψει του καλοκαιριού 2016. Η επικαιρότητα εξάλλου, είναι τόσο δυσάρεστη, που μόνο με δυσβάσταχτο φορτίο γεμίζει την καθημερινότητά μας. Τα σωστά φυσικά, οφείλουν να συνεχίζουν να επισημαίνονται από τους γράφοντες, για να αλλάξει επιτέλους ο άθλιος τούτος τόπος, με τους άθλιους ανθρωπίσκους του εντός. Όμως, η δική μου επιθυμία για το φετινό καλοκαίρι δεν είναι να ανέβω σε ροζ συννεφάκι, κάνοντας ότι δε βλέπω τις αθλιότητες, αλλά να προσφέρω γνώση – αντιβίωση, που μόνο ωφέλιμη αποδεικνύεται στα δύσκολα. Αυτή η Ελλάδα λοιπόν, που ως κράτος… όλοι αγαπάμε να μισούμε, είναι αυτή η Ελλάδα με τις άπειρες ανεξερεύνητες ομορφιές, που ούτε ένας Έλληνας δεν έχει ανακαλύψει στην ολότητά τους.
Σ’ αυτό το εισαγωγικό άρθρο της τρίμηνης περιπλάνησής μας, όπου θα γνωρίσουμε εις βάθος όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές ομορφιές, ας μάθουμε πρωτίστως τα βασικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, που διαφεύγουν ή εσφαλμένα θεωρούνται γνωστά στους περισσότερους εξ’ υμών. Η προέλευση της λέξης «Ελλάς» και κατά συνέπεια της λέξης «Έλλην», αναντίρρητα προκαλεί μέχρι σήμερα συζητήσεις και προβληματισμούς. Από σφαιρική προσέγγιση του εν λόγω θέματος, έχω καταλήξει στις δύο επικρατέστερες εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η ονομασία μας προέρχεται από τους Σελλούς (θέμα «σελ –», σημασία: φωτίζω), το ελληνικό φύλο της Ηπείρου, που ήταν οι ιερείς της Δωδώνης και μέρος των οποίων μετανάστευσε στη Φθία. Η δεύτερη απ’ τις επικρατέστερες εκδοχές, την οποία εγώ προσωπικά ασπάζομαι περισσότερο απ’ όλες, σχετίζει τη λέξη «Ελλάς» και κατά συνέπεια τη λέξη «Έλλην» με το θέμα «ελλ-», που σημαίνει ορεινός. Έτσι λοιπόν, ούτε από την «ελιά» προέρχεται η ονομασία μας, ούτε από τόσες χιλιάδες άλλες λέξεις στις τόσες αναζητήσεις, που δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα μοναδικό ασφαλές συμπέρασμα.
Πληθυσμιακά, η Ελλάδα απαρτίζεται από 10.816.286 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αποτελεί χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου. Κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, που εκτείνεται στα 13.676 χιλιόμετρα. Ο θαλάσσιος πλούτος της είναι παγκοσμίως πασίγνωστος, καθώς έχει 2.500 νησιά (κατά στρογγυλοποιημένη προσέγγιση), εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται. Το 20,45% του εδάφους της Ελλάδας είναι καλλιεργήσιμο. Η ανθρώπινη παρουσία στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ανάγεται στην Παλαιολιθική Εποχή, 100.000 χρόνια πριν. Εν έτει 1823, το Ναύπλιο ορίστηκε επίσημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, ενώ εν έτει 1834 η Αθήνα διαδέχεται το Ναύπλιο ως επίσημη πρωτεύουσα του κράτους μέχρι σήμερα και με πληθυσμό 664.000 κατοίκους, κατά προσέγγιση. Μάλιστα, η Αθήνα θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις παγκοσμίως, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φτάνει έως το 3.200 π.Χ.
Κλείνοντας τις σημερινές αράδες, θα αναφερθώ στο σπουδαιότερο θησαυρό αυτής της χώρας, που όσο ζω θα εξυμνώ, την ελληνική μας γλώσσα φυσικά. Είναι αναμφισβήτητα η τροφός όλων των γλωσσών παγκοσμίως, καθώς είναι η αρχαιότερη γλώσσα παγκοσμίως, χωρίς να μπαίνω κι εγώ στο φαύλο κύκλο των αριθμών, ώστε να εστιάσω στην ποσότητα των λέξεων κι όχι στην ποιότητα αυτών. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, ότι από τις 490.000 λέξεις της αγγλικής γλώσσας, οι 41.615 λέξεις προέρχονται απ’ την ελληνική. Λέξεις όπως: η άμιλλα, η θαλπωρή και το (ακατανίκητο) φιλότιμό μας παραμένουν έως σήμερα χωρίς απόδοση σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Γνωστοποιώντας σας λοιπόν, κάποια από τα άπειρα χαρακτηριστικά της μοναδικότητάς μας, καιρός είναι να φερόμαστε και να συμπεριφερόμαστε ως πραγματικά μοναδικοί, καθώς… Έλληνας ευλογημένος… στα δύσκολα αναθρεμμένος!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.