education_arxaiaΩς μέλη του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο κείμενο θέσεων του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματός μας σχετικά με την ανάγκη διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο. Δεδομένου ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση σταματά στην Τρίτη Γυμνασίου, η διδασκαλία της αρχαίας λογοτεχνίας μόνο από μετάφραση στο Γυμνάσιο θα είχε ως συνέπεια ένα μέρος των Ελλήνων, όσοι δεν συνεχίζουν στο Γενικό Λύκειο, να μην διδαχθούν ποτέ τις παλαιότερες μορφές της γλώσσας τους, όπου συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, όχι μόνο η αρχαία αττική διάλεκτος αλλά και η γλώσσα της Καινής Διαθήκης, της βυζαντινής υμνογραφίας (που τόσο τίμησαν οι νεοέλληνες ποιητές) και η νεοελληνική καθαρεύουσα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποκόπτονται εκ προοιμίου από την γλωσσική πολιτισμική τους παράδοση. Είναι προφανές ότι η σχέση μας με τη γλωσσική και λογοτεχνική μας κληρονομιά στο πρωτότυπο δεν μπορεί να περιορίζεται στα τελευταία εκατό ή διακόσια από τα τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού γραπτού πολιτισμού σε όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Υπογραφές:
Αντωνοπούλου Θεοδώρα, Καθηγήτρια
Δημητρακόπουλος Φώτιος, Καθηγητής
Καλαμάκης Διονύσιος, Αναπλ. Καθηγητής
Κόλιας Ταξιάρχης, Καθηγητής
Λουκάκη Μαρίνα, Αναπλ. Καθηγήτρια
Παΐδας Κωνσταντίνος, Επίκ. Καθηγητής
Παναγιώτου Αντώνιος, Καθηγητής
Πιτσινέλης Γεώργιος, ΕΔΙΠ
Χρυσανθοπούλου Βασιλική, Λέκτορας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Είναι προφανές ότι η σχέση μας με τη γλωσσική και λογοτεχνική μας κληρονομιά στο πρωτότυπο δεν μπορεί να περιορίζεται στα τελευταία εκατό ή διακόσια από τα τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού γραπτού πολιτισμού σε όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση”. Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασφαλώς οι καθηγητές έχουν δίκιο, όμως “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο”, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους πως οι άνθρωποι που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα θεωρούν ότι το ελληνικό έθνος και οι Έλληνες ως λαός “φύτρωσαν” ως διά μαγείας περίπου στα… 1830! Πριν το έτος αυτό, για τους σημερινούς κυβερνώντες μας, ελληνικό έθνος και ελληνικός λαός απλώς δεν υπήρχαν…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.