Danai_StratigopoulouΟ Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας παρουσιάζει τη Δευτέρα 30 Μαϊου και ώρα 8μμ στο θέατρο Απόλλων ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα της Τέχνης και των Γραμμάτων Δανάη Στρατηγοπούλου (1913-2009).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει αρχικά παρουσίαση της ζωής και του έργου της Δανάης από την ειδική γραμματέα του Συνδέσμου Γιολάντα Αποστολοπούλου και απαγγελία ποιημάτων από το “Canto General” του Π. Νερούντα από την καθηγήτρια και ηθοποιό Μ. Μαρτέλη.
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς η Μικτή Χορωδία Πύργου υπό τη διεύθυνση του Θ. Παναγόπουλου και οι Γ. Γκιντζίρης-Χ. Σκουλαρίκου από την ορχήστρα «Τα Χρώματα της Ήλιδας» θα αποδώσουν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της Δανάης, ενώ οι σοπράνο Ε. Παπαδοπούλου και Ε. Κωνσταντά θα ερμηνεύσουν ισπανικά τραγούδια της.
Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη του Πύργου προβάλλεται και τιμάται το έργο της Δανάης, μιας τόσο σημαντικής εκπροσώπου του ελαφρού τραγουδιού της προπολεμικής Ελλάδας, η οποία τραγούδησε σχεδόν όλους τους συνθέτες της εποχής της με πρώτο τον Αττίκ. Παράλληλα, υπήρξε και αγωνιστικό πνεύμα, αφού ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση την περίοδο της Κατοχής, έγραψε ποιήματα και πάνω από 300 τραγούδια.
Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, η Δανάη Στρατηγοπούλου έζησε στη Χιλή, όπου διετέλεσε καθηγήτρια Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, μετέφρασε ελληνικά τραγούδια στα χιλιανά και έδωσε την ευκαιρία στο λαό της Χιλής να γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό. Τέλος, γνώρισε προσωπικά και μετέφρασε στα ελληνικά το κορυφαίο έργο του Π. Νερούντα “Canto General”.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.