sxoleio kai anthropina dikaiomataΠρόταγμα του σχολείου στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, που κλυδωνίζονται από φαινόμενα εθνικισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αποτελεί η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό στη χώρα μας, με την έλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω πλαίσιο, το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ) οργανώνει Ημερίδα με θέμα «Σχολείο και ανθρώπινα δικαιώματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ, από τις 9:30 έως τις 15:00. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα παρουσιαστούν διδακτικές/παιδαγωγικές δράσεις που έχουν εκπονήσει εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στη θεματική αυτή κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ομότιτλο εκπαιδευτικό πρότζεκτ που το ΕΠΑΔΙΠΕ υλοποιεί πιλοτικά φέτος στην Κεντρική Μακεδονία.

Στόχος της Ημερίδας είναι να δημοσιοποιήσει τις εξαιρετικές δουλειές των εκπαιδευτικών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο σχολείο αλλά και να αναδείξει τι συγκεκριμένα δυσκολεύει, τι ενισχύει τέτοιες προσπάθειες, πως συνδέονται με το συνολικό έργο της σχολικής μονάδας, τι μένει στους μαθητές και πώς αυτό μπορεί να συνεχιστεί, έτσι ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν βίωμα και πεποίθηση των μαθητών στη σχολική εκπαίδευση και μέσω αυτής στην ελληνική κοινωνία.

Το ΕΠΑΔΙΠΕ αποτελεί επιστημονικό φορέα που από το 2008 αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα, σε πανελλήνιο επίπεδο, στο πεδίο της διαπολιτισμικής παιδείας και της σχολικής εκπαίδευσης, με μακροπρόθεσμο στόχο να συμβάλει σε μια δικαιότερη κοινωνία. Εδρεύει στο Α.Π.Θ., ενώ οι δράσεις του τελούν υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.